Izmjene programa

HBOR poduzetnicima omogućio osiguranje i do 95 posto izvoznog prometa

Uvedenim izmjenama programa HBOR je omogućio povećanje iznosa osigurane svote s dosadašnjih 50 tisuća eura na 150 tisuća eura
Ilustracija
 dpa Picture-Alliance/AFP

HBOR je malim i srednjim poduzetnicima omogućio osiguranje većih iznosa izvoznog prometa. Novim programom mogu se osigurati kratkoročna izvozna potraživanja malih i srednjih poduzetnika s godišnjim izvoznim prihodom od 2 milijuna eura, a HBOR preuzima i do 95 posto rizika neplaćanja inozemnog kupca.

Uvedenim izmjenama programa HBOR je omogućio povećanje iznosa osigurane svote s dosadašnjih 50 tisuća eura na 150 tisuća eura. Uz niže troškove osiguranja, a jednaku sigurnost naplate Izvoznici sada mogu isporučiti veće volumene ili izvršiti više isporuka prema jednom kupcu. Tako primjerice, izvoznik HBOR-ovom policom može osigurati potraživanje u iznosu od 100 tisuća eura na tri mjeseca, uz trošak premije manji od 500 eura. U slučaju neplaćanja kupca, nakon isteka 3 mjeseca od dospijeća potraživanja izvoznik može HBOR-u podnijeti odštetni zahtjev, nakon čega HBOR isplaćuje odštetu u visini 95% osiguranog iznosa nenaplaćenog potraživanja.

HBOR je s provedbom ovog programa započeo prije 5 godina i do sada je osiguran izvozni promet u visini od gotovo 25,5 milijuna kuna, a najviše u prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i ribarstvu te trgovina, dok je najveći interes za osiguranje od strane poduzetnika bio za izvoz u EU, SAD, Švicarsku i Veliku Britaniju.

Također, isplaćene su i odštete zbog neplaćanja kupaca iz Italije zahvaljujući čemu poduzetnici nisu iskusili veće probleme s likvidnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 01:31