'Odgovorni poslodavci'

'Gdje su žene zadovoljne i aktivno uključene na tržištu rada, tu su i ekonomije uspješne'

Na konferenciji sudjeluju i ministrica Nada Murganić i ministar Marko Pavić
Konferencija Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo u organizaciji Jutarnjeg lista, Instituta Zaposlena mama i Hrvatske udruge poslodavaca
 Dragan Matić / CROPIX

Kompanije Poslovna inteligencija i Verso Altima prve su tvrtke na hrvatskom tržištu koje su primile završni napredni Mamforce standard u kategoriji Lead. Riječ je o standardu koji označava tvrtke koje uvode konkretne promjene u svoje organizacijske strukture kako bi ostvarile bolje radne uvjete te ravnotežu između privatnog i poslovnog života za svoje zaposlenike.

Napredni Mamforce standardi ovim su ICT kompanijama dodijeljeni danas na konferenciji „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“ u organizaciji Jutarnjeg lista i Instituta Zaposlena mama, a spomenute su kompanije standarde zaslužile zahvaljujući benefitima koje pružaju zaposlenicima poput fleksibilnog radnog vremena, ulaganja u edukaciju te brige o zdravlju zaposlenih i njihovih obitelji.

Napredni Mamforce standard u kategoriji Grow danas je pripao i glavnoj hrvatskoj podružnici BKS bank AG-a, dok su tri osnovna Mamforce standarda za tvrtke koje su prepoznale važnost brige o svojim zaposlenicima dodijeljene Odvjetničkom društvu Hanžeković i partneri, kompaniji Megatrend poslovna rješenja te tvrtka Fiducia.

Rodna ravnopravnost

- Mi promoviramo obiteljski odgovorno radno mjesto, a kompanije potičemo da budu prijateljski nastrojene prema razvoju ženskih karijera. Tamo gdje su žene zadovoljne, uspješne i aktivno uključene na tržištu rada, tamo su i ekonomije uspješne. Zapravo je vrlo jednostavno – kazala je ovim povodom Diana Kobas Dešković, pokretačica Mamforce standarda i ravnateljica Instituta Zaposlena mama.

- Mi smo se uvijek vodili s kompetencijama pa rodna ravnopravnost nikad nije ni došla u pitanje. Na tržištu imamo puno žena pravnica, ali malo njih je na visokim pozicijama, no to je kod nas normalno pa imamo i partnerice i direktorice – istaknula je Dora Hanžeković, predsjednica Uprave tog odvjetničkog društva te dodala kako se nada de će iduće godine doseći i napredni standard te biti primjer dobre prakse drugima na tržištu.

Važnost Mamforce standarda prepoznala je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je istaknula da se zahvaljujući ovakvim projektima poslodavci mogu usmjeravati, valorizirati i vidjeti jesu li na pravom putu.

- Poslodavci su prepoznali da je ulaganje u čovjeka i zaposlenika jako važno te da će im se to svakako vratiti – poručila je Murganić.

Švedska iskustva

Dodala je kako je zadatak Vlade stvoriti poslovno okruženje koje će zaposlenicima omogućiti kvalitetne radne uvjete ali i da na poslu budu predani i posvećeni radnim zadacima.

- To mogu samo ako imaju osigurane uvjete za skrb o svojim članovima obitelji. Ne samo za djecu i najmlađe nego i za starije i bolesne - dodala je i najavila kako njen resor kao i ministarstvo rada i mirovinskog sustava aktivno rade na poboljšanju takvih uvjeta.

Sa švedskim iskustvima zalaganja za ravnotežu privatnog i poslovnog života na radnom mjestu okupljene je upoznala Diana Helen Madunic, švedska veleposlanica u Hrvatskoj.

Švedska je tako još 1930-ih godina uvela porodiljni dopust, kao i službeni koncept slobodnog vremena. Dodatno 1970. godine uveli su rodno neutralni roditeljski dopust potaknuvši tako i majke i očeve na korištenje svojih prava pri odgoju djece i skrbi za obitelj. Najvažnija je reforma, istaknula je Madunic, bila ona 1974. godine kojom su uveli povoljne sustave skrbi o djeci (dječji vrtići, produženi boravci u školi i slično).

Nakon prvog dijela uslijedio je govor ministra Pavića te panel pod nazivom „Kako uravnotežiti privatni i poslovni život i što tu mogu učiniti poslodavci?“.

Promjena se događa polako

Usklađivanje privatnog i poslovnog života u fokusu je rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava i bit će jedna od tema koje će dominirati tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2020. godine, poručio je Pavić.

- Ovoj Vladi i mom ministarstvu usklađivanje poslovnog i privatnog života je prioritet. To nije samo deklarativno, ulažemo znatna sredstva u realizaciju tih ciljeva. Želimo surađivati s poslodavcima i udrugama, koji idu u tom pravcu - poručio je Pavić.

Na panelu koji je uslijedio sudjelovali su predstavnici tvrtki koje raznim mjerama potiču uravnoteženje privatnog i poslovnog života - Ivica Mustać iz Ikee, Gordana Fabris iz Agrokora i Tomislav Debeljak iz Brodosplita, kao i Diana Kobas Dešković, kreatorica MamForce standarda. U raspravi koja je uslijedila vjerojatno je najzanimljivija inicijativa koju je iznijela Gordana Fabris, direktorica ljudskih resursa Agrokora, o skraćivanju radnog tjedna na 35 sati.

- Otišla bih korak dalje u odnosu na dosadašnje prijedloge i predložila bih skraćivanje radnog tjedna - kazala je Fabris, upozorivši na lose demografske trendove u zemlji i ukazujući na mjere koje bi pomogle u smanjivanju iseljavanja.

- Tehnologije će se toliko razviti i promijeniti svijet da ćemo za 20 ili 30 godina raspravljati o tome treba li nam jedan ili dva radna dana - podržao je Debeljak njenu inicijativu.

- Svaka promjena se događa polako, a onda postaje standard. Isto je i kod nas. To vrijedi i za uvođenje 32-satnog ili 35-satnog radnog tjedna - zaključila je Kobas Dešković, upozorivši da Hrvatska uobičajeno kasni za drugima u EU i po mjerama za uravnoteženje poslovnog i privatnog života zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:58