Kristina Ercegović

‘Najbolje vrijeme za investicije je bilo prvi radni dan, a drugo je sad‘ Evo kako krenuti!

Iako uspješne u drugim sferama života, istraživanja sugeriraju da žene imaju manje financijskog znanja od muškaraca

Kristina Ercegović

 Vedran Peteh/Cropix

Žene su danas sve neovisnije i snažnije no ikada, no brojne analize pokazuje da su i dalje suočene s izazovima u pogledu financijske pismenosti. Unatoč postignućima u drugim sferama života, istraživanja sugeriraju da žene imaju manje financijskog znanja od muškaraca. Zašto je to tako i što koči financijski napredak žena u Hrvatskoj?

O ovim pitanjima, ali i konkretnim rješenjima kako poboljšati financijsku pismenost žena u Hrvatskoj, razgovaramo s Kristinom Ercegović, poduzetnicom, spisateljicom i osnivačicom inicijative Žene i novac. Ercegović ističe da, iako su žene sve više prisutne na tržištu rada i u poduzetničkim vodama, često im nedostaje samopouzdanje u financijskim odlukama.

- Brojke koje govore o ženama i financijama nažalost nisu nimalo romantične. U svijetu poduzetništva samo dva posto žena koje su otvorile svoju tvrtku dobiva kapital od investicijskih fondova. Skupina koja ima najveći rizik od siromaštva su upravo starije žene. Osim toga, čak 30 posto žena su žrtve financijskog nasilja – kaže Ercegović, stručnjakinja koja vodi brojne edukacije za žene poduzetnice. Dodatno pojašnjava zadnju stavku, financijsko nasilje.

- Neki od primjera su onemogućavanje rada i vlastite zarade, onemogućavanje korištenja vlastite imovine, prisiljavanje na odricanje od nasljedstva i slično. Teško je prepoznati znakove, a kao i svako nasilje treba ga prijaviti nadležnim institucijama – objašnjava.

image

Kristina Ercegović

Neja Markicevic/Cropix

Istraživanje OECD-a o financijskoj pismenosti žena pokazalo je i da krize poput pandemije koronavirusa imaju štetniji utjecaj na njihovu financijsku dobrobit. U Hrvatskoj tako žene u prosjeku imaju 4,52 boda (od ukupno sto) manje od muškaraca.

S druge pak strane, istraživanje OECD-a o financijskoj pismenosti žena pokazalo je da su žene proaktivnije od muškaraca kad je u pitanju upravljanjem budžetom i praćenje financija. Jednako tako, više su fokusirane na štednju, za razliku od muškaraca, te češće pribjegavaju rezanju troškova.

Ipak, iako štede, žene rjeđe investiraju, što je jedan od ključnih problema po pitanju ženske financijske pismenosti. Zašto se žene rijetko odlučuju na ulaganje u dionice ili nekretnine? Ercegović naglašava važnost edukacije i potrebu da žene shvate kako investicije mogu dugoročno poboljšati njihov financijski status.

- Najbolje vrijeme za investicije je bilo prvi radni dan, a drugo najbolje vrijeme je sad odmah – kaže stručnjakinja, koja svojim iskustvom i inicijativom Žene i novac pokušava potaknuti žene da preuzmu kontrolu nad vlastitim financijama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:28