SKRIVENA BLAGA

‘Nepoznata Krka‘ privlači sve više posjetitelja, ali vraća i stanovništvo u dalmatinsko zaleđe

Kako projekt koji provodi Javna ustanova NP Krka napreduje, povećava se broj OPG-ova, kao i smještajnih kapaciteta

Javna tribina u okviru projekta ‘Nepoznata Krka‘ o sinergiji zaštite prirodne i kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije

 Niksa Stipanicev/Cropix

‘‘Nepoznata Krka: skrivena blaga srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke‘‘ projekt je Javne ustanove ‘‘Nacionalni park Krka‘‘ težak nešto više od 10 milijuna eura, od čega je 8,7 milijuna eura sufinancirano iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a koji cilja na valorizaciju srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke i rasterećenje najposjećenije atrakcije u južnom dijelu nacionalnog parka.

Projekt se temelji na ideji da se potencijal Nacionalnog parka ‘‘Krka‘‘ kao brenda iskoristi za privlačenje posjetitelja zainteresiranih prije svega za prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu i edukaciju, a kojima će se tako ponuditi drugačiji i potpuniji doživljaj Krke. Osmišljavanjem tematskih proizvoda za posjetitelje i novih sadržaja te njihovom promocijom u okviru projekta, nastoji se dodatno valorizirati potencijal gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke i na taj način posjetiteljima pružiti jedinstven i cjelovit doživljaj toga područja.

image

Eko kampus Krka

Niksa Stipanicev/Cropix

-Turistička zajednica Šibensko - kninske županije od samog je početka jedan od partnera na ovom projektu, a njezina je uloga konkretno da poveže one elemente ovog projekta koji imaju veze s turizmom. NP kao ustanova i Krka, kao jedna prepoznatljiva turistička destinacija koja svoju prepoznatljivost gradi već godinama, jedna je od dva ili tri najvažnija atraktanta koji posjetitelje i privlači u našu županiju. Cilj ovog projekta zapravo je jačanje i razvoj jednog šireg područja, odnosno, pružanje određenog turističkog razvoja i ostalih dijelova Krke, točnije srednjeg i gornjeg toka, i to ne na način da se replicira ono što već postoji na Skradinskom buku, već da privuče one goste koji imaju interes za outdoor aktivnosti, za našu gastronomiju ili za naše vinarstvo te da broj posjetitelja možda i bude nešto manji, ali da borave tu duže vrijeme i budu više integrirani u lokalnu zajednicu. Moramo imati na pameti da svrha turizma nije da lokalni ljudi služe turizmu, već da turizam služi lokalnim ljudima i većoj kvaliteti njihovog života - kazao je Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko - kninske županije.

image

Krešimir Šakic, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije

Niksa Stipanicev/Cropix

Provedbom projekta dovršeno je uređenje bivšeg vojnog kompleksa u Puljanima u posjetiteljski centar ‘‘Eko kampus Krka‘‘ te uređenje centra za interpretaciju prirode ‘‘Krka – vrelo života‘‘ u Kistanjama. Osim građevinskih i infrastrukturnih zahvata te opremanja sadržaja unutar centara, u neposrednoj blizini kampusa nalaze se i tri pješačke staze - Rimski put, Brljan - Manojlovac i Perice, također uređene u sklopu projekta kao važan dio proširenja i cjelovitosti ponude u sjevernom dijelu Parka, a posjetiteljske sadržaje obogatila su i dva nova katamarana na električni pogon kao najprihvatljivije ekološko rješenje u očuvanju biološke raznolikosti rijeke Krke. Projekt ‘‘Nepoznata Krka‘‘ obuhvaća i brojne edukativne i prezentacijske aktivnosti i radionice, kao i suradnju s lokalnim stanovništvom.

image

Eko kampus Krka

Niksa Stipanicev/Cropix

-Ovo područje sada je zaleđe Šibensko - kninske županije, odnosno, prostor je to koji se sada nalazi u fazi u kojoj se Primorje nalazilo 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, dakle to je početak razvoja turizma i u tom smislu to treba gledati. Treba gledati na način da se dobri primjeri iskoriste, a da se s druge strane zaštitimo od onoga što se pokazalo možda prevelikom izgrađenosti nekih dijelova naše obale. Jedan od dobrih primjera je upravo ‘‘Eko kampus Krka‘‘ u Puljanima koji je usmjeren na jedan specifičan oblik posjećivanja s dva segmenta. Dakle, s jedne strane privući će nove ljude koji su dominantno zainteresirani za istraživački rad i za edukacijski dio, a s druge strane dio posjetiteljske Arheološko - prirodoslovne zbirke koja postoji u kampusu, već je sada značajan atraktant ljudima koji dođu na odmor u ovaj unutrašnji dio naše županije. Ovaj projekt zapravo je prvi značajniji klin koji je na neki način zabijen da pogura razvoj turizma u sjevernom dijelu Šibensko - kninske županije i nadamo se da će ovakvih projekata biti i dalje i u još većem broju - zaključuje direktor Turističke zajednice ŠKŽ.

image

Javna tribina u okviru projekta ‘Nepoznata Krka‘

Niksa Stipanicev/Cropix

Fokus projekta dijelom je usmjeren i na poboljšanje socio-ekonomskih prilika u nerazvijenom zaleđu Dalmatinske zagore, što uključuje zaleđe Šibensko - kninske i dijela Zadarske županije. Taj kraj karakteriziraju brojni strukturni ekonomski i demografski problemi, ali i siromašna prirodna osnova. Stanovništvo se bavi uglavnom samoopskrbnom poljoprivredom te na taj način dijelom osigurava vrlo oskudna sredstva za život. Iako je područje očuvano estetski i ambijentalno, stanovništvo do sada nije uspijevalo iskoristiti snažan turistički resurs Nacionalnog parka.

image

Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka

Niksa Stipanicev/Cropix

-Ono što smo željeli postići ovim projektom sigurno je valorizacija cijelog ovog kraja jer, nažalost, svjesni smo da je dalmatinsko zaleđe još uvijek demografski i gospodarski siromašno, ali kako projekt napreduje i kako zaista ulažemo napore u infrastrukturu, u ponudu novih turističkih aranžmana i sadržaja, vidimo itekako pozitivne pomake. Iz godine u godinu na ovom području ima sve više OPG-ova, sve je više smještajnih kapaciteta i to nas zaista veseli. Povećanje broja posjetitelja donosi indirektne ekonomske benefite i za lokalno stanovništvo, naravno, pod uvjetom da postoje turistički kapaciteti, aranžmani, trgovine, ugostiteljski objekti i OPG-ovi. To je još jedna od ideja, dakle da zajedno pokušamo iznaći još bolja rješenja i ideje kako bismo privukli posjetitelje u ovaj kraj, ali i vratili stanovništvo u ovo područje - naglašava Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park ‘‘Krka‘‘.

U tijeku provedbe projekta, dodaje Slavica, izrađena je i studija ‘‘Uloga nacionalnog parka Krka u gospodarskom turističkom razvoju okolnog područja‘‘ te je odrađen i popriličan niz radionica i edukacija.

- Potpomogli smo i određenim subjektima kod prijava na program ruralnoga razvoja, zapravo konstantno potičemo komunikaciju i pozivamo lokalno stanovištvo na panele i javne tribine. Samo u ožujku smo odradili četiri radionice vezane uz tradicionalnu poljoprivredu i stočarstvo te izradu meda, proveli smo zaista mnogo aktivnosti i zapravo pozivamo sve više naših suradnika i partnera da posjete ‘‘Eko kampus Krka‘‘ u Puljanima. U postupku smo donošenja našeg, usudila bih se reći, glavnog strateškog dokumenta, Plana upravljanja, gdje smo predvidjeli niz aktivnosti za suradnju sa lokalnim stanovništvom, a jedna od ideja je i poticanje poljoprivrede i stočarstva na ovom području, naravno, ekološki prihvatljive. Radionicama smo zapravo htjeli osvijestiti lokalno stanovništvo na koji način da poboljšaju plasiranje svojih turističkih usluga i proizvoda, a imali smo i radionicu izrade suvenira od različitih materijala te s istima planiramo nastaviti i dalje - zaključuje ravnateljica JU NP ‘‘Krka‘‘.

image

Eko kampus Krka

Niksa Stipanicev/Cropix

Izgradnja, uređenje i opremanje posjetiteljskog centra ‘‘Eko kampus Krka‘‘ u Puljanima, rekonstrukcija i opremanje Centra za interpretaciju prirode ‘‘Krka - vrelo života‘‘ u Kistanjama, sanacija, uređenje i opremanje triju pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa, unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima te suradnja s lokalnom zajednicom - ključni su elementi ovog hvalevrijednog projekta koji će svojim širokim obuhvatom infrastrukturnih ulaganja u turističke, odnosno posjetiteljske i edukacijsko-prezentacijske sadržaje, aktivirati neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka i tako postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56