OPERATIVNI PROGRAM

Imamo najpregledniji interaktivni prikaz: Koliko je isplaćeno svakoj županiji iz jednog EU fonda

Nikad dosad naša zemlja nije imala toliko sredstava za ulaganje u rast i razvoj

Ilustrativna fotografija

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Hrvatska je postala je korisnica sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi). U financijskom razdoblju 2014. – 2020. Republici Hrvatskoj je iz ESI fondova na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura. Nikad dosad naša zemlja nije imala toliko sredstava za ulaganje u rast i razvoj.

Od tog iznosa 8,397 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, a 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Operativni programi Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (usvojen 12. prosinca 2014.) i Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (usvojen 17. prosinca 2014.), temeljem kojih se može započeti s korištenjem dodijeljenih sredstava, usvojeni su među prvom trećinom operativnih programa država članica Europske unije.

Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) predstavlja jedan od dva temeljna dokumenta za razvoj i provedbu programa i projekata sufinanciranih iz strukturnih fondova Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Temelji se na analizi socioekonomskog stanja, utvrđenim preprekama za rast i razvojnih potreba u Hrvatskoj u kontekstu Sporazuma o partnerstvu (SP), relevantnim strategijama Unije i nacionalnim strategijama. Republika Hrvatska opredijelila se za postizanje bržeg i naprednijeg pametnog rasta, a održivi gospodarski i društveni razvoj potreban je kako bi se osigurala prihvatljiva kvaliteta življenja u svim regijama, usporediva s prosjekom Europske unije.

Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda (KF), a obuhvaća ulaganja u devet tematskih ciljeva (TC) Strateškog okvira i njihovih specifičnih investicijskih prioriteta te specifičnih ciljeva koje je potrebno ostvariti. Sredstva iz ESI (Europskih strukturnih i investicijskih fondova) dodijeljena ovom Operativnom programu iznose 6,8 milijardi eura.

Složili smo detaljnu infografiku, na kojoj se može točno i pregledno vidjeti koilo je projekata u svakoj županiji iz ovog programa, kao i koliko je novaca povučeno iz programa ‘Konkurentnost i kohezija‘.

Pogledajte INFOGRAM: Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija‘: Isplate i projekti po županijama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 15:22