NA NAJVIŠIM RAZINAMA

Labin: Na teškim temeljima stvorili jednu od najuspješnijih hrvatskih priča, nemaju više nezaposlenih

Sve je spremno za skori početak radova i na najvećem projektu u povijsti grada, aglomeraciji Labin - Raša - Rabac

Gradonačelnik kraj novog Doma za starije

Grad kojeg je nakon zatvaranja ugljenokopa snašla sudbina s brojnim nezaposlenima i ne baš bajnom gospodarskom slikom, danas osvaja titule za uspješnost, gospodarstvo strelovito raste i na najvišim je razinama, a o kvaliteti života najbolje govori kako su ove godine proglašeni jednom od europskih prijestolnica raznolikosti i uključivosti.

Multietničan i tolerantan

Labin, grad je to koji je postao sinonim za nagradu “Najbolji grad” što ni ne čudi s obzirom na čak četiri osvajanja titule i posljednjih pet finala. Kategorija kojom Labin sigurno vlada je ona demografije i mladih za gradove srednje veličine. Ništa to ne bi bilo čudno, bila bi to jedna od uspješnijih priča u našoj državi rekli bi. No upravo ovaj uspjeh stvoren je na teškim temeljima, na onome što su Labinjani doživjeli i što su uspjeli prebroditi te izaći još jači i stabilniji.

Naime, Labin je najpoznatiji po svojoj rudarskoj prošlosti i rudniku koji je u jednom trenutku zapošljavao čak 12 000 ljudi. Nema obitelji u ovom kraju koja nije na neki način povezana sa rudnikom.

Upravo taj rudnik i zapošljavanje radnika sa cijelog Balkana bili su odličan temelj za Labin kakav danas svi poznajemo, multietničan, tolerantan i pravi spoj različitih kultura koje funkcioniraju savršeno uz jedan zajednički nazivnik - ljubav prema Labinu, Istri i ovom jedinstvenom načinu života. To je prepoznato i na europskoj razini te je Labin kao jedini hrvatski grad ove godine proglašen za prijestolnicu europske raznolikosti i uključivosti te je kao jedan mali europski grad stavljen u društvo metropola i pravi je primjer onoga čemu mnogi teže ali nikako da postignu.

Valja se vratiti u tu ne tako daleku prošlost kako bi najbolje opisali što se u ovom gradu događalo i zbog čega zaslužuje sve ove titule koje im se dodjeljuju posljednjih godina. Ne tako davno, nakon zatvaranja i posljednjeg ugljenokopa bio je vjerojatno najteži period u novijoj povijesti Labina. Brojni nezaposleni, loša perspektiva i ostavština sive, prljave industrije na svakom koraku. Upravo takva situacija nije nikome ulijevala povjerenje i nitko se nije nadao da će u kratkom vremenskom periodu Labin biti ono što je danas. Moderan, europski grad, razvijene moderne industrije, turizma najviše razine, okrenut zelenim politikama i izuzetnim demografskim mjerama.

Turizam na visokoj razini

Sve ovo navedeno teško je opisati kroz kratak tekst kojim želimo približiti svima koji to još nisu, da upoznaju Labin detaljnije jer u njemu se možda kriju tajne uspjeha koje valja primijeniti na druge sredine u Hrvatskoj.

Industrija koju smo spomenuli, od one sive, rudarske koju definitivno nije moguće povezati sa zelenim politikama ili modernim tehnologijama, zamijenila je industrija najviših europskih standarda. Industrijska zona u Labinu jedna je od tri najjače u Hrvatskoj, a proizvodnja bazirana na tehnologijama sutrašnjice u Labinu proizvodi različite proizvode za najveća svjetska imena u auto, avio industriji i slično.

Osim industrije valja spomenuti i turizam, i činjenicu da je Labin vjerojatno jedan od rijetkih, ako ne i jedini priobalni grad u državi koji nije isključivo baziran na bavljenje turizmom. Turizam je posljednjih godina na najvišoj razini, ulaganja u turističku infrastrukturu stvorili su od Rapca, pravog bisera Kvarnera, odredište sa četiri i pet zvjezdica.

Uzimajući u obzir i jaki IT sektor, građevinski, turistički te industrijski, u Labinu praktički više nema nezaposlene osobe te gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Valterom Glavičićem posljednjih godina čini sve kako bi mladim ljudima ponudila još bolje uvjete da ni ne pomišljaju na odlazak.

Dobro je poznata činjenica da je Labin po visinama stipendija i mogućnostima koje pružaju svojim mladima jedan od svjetlijih primjera, da su osigurali besplatne parcele za mlade obitelji, da svojim najmlađima pružaju najviše standarde u jaslicama i vrtiću, a roditeljima dvoje i više djece osiguravaju i besplatno mjesto u istima.

Prvi čovjek Labina, Valter Glavičić u kratkom nam je razgovoru istaknuo je kako je upravo ta misao o sugrađanima i svim potrebama koje imaju svakog dana na pameti i vodilja ove gradske uprave u posljednjih šest godina koliko je on na čelu. Ističe kako je samo ove godine zgotovljeno nekoliko projekata koji su godinama željeni od sugrađana, vrijedni su oko 7 milijuna eura, a njihova istinska vrijednost puno je veća od toga.

Demografija i socijalna pitanja ne tiču se samo onih najmlađih, već i seniora koji su zadužili grad i to je od ove gradske uprave prepoznato na najbolji mogući način. Labinjani su upravo završili jedan takav projekt, vrijedan oko 6 milijuna eura. Radi se o Domu za starije i uskoro će primiti svoje prve štićenike te smo na ovom mjestu porazgovarali sa Gradonačelnikom koji je istaknuo.

”Izgradnja Doma bila je u političkom programu svih stranaka na svim lokalnim izborima od 2001. godine do danas, a jedino je gradska uprava ustrojena nakon izbora 2017. godine ozbiljno zagrizla u taj problem te je napokon uspjela realizirati ovaj zahtjevni projekt. Dom za starije Labin trenutno je najljepši i najmoderniji u Hrvatskoj. Želim naglasiti da smo mi kao Grad Labin osnivači i glavni investitori te će prednost za mjestom u Domu imati upravo naši sugrađani. Svjesni smo i realne cijene smještaja te ćemo za naše sugrađane isti i sufinancirati te planiramo kako će za to trebati izdvajati oko 400 tisuća eura na godišnjoj razini iz gradskog proračuna. Najveći je to projekt Grada Labina u njegovoj povijesti i ponosni smo da smo generacija koja je realizirala toliku želju i potrebu naših starijih.” – ističe gradonačelnik Glavičić

Još je jedan projekt nedavno dovršen i izgleda spektakularno, a to je nogometni teren s umjetnom travom na što je utrošeno oko milijun eura za što je i Hrvatski nogometni savez financirao postavu umjetne podloge najviše razine. Teren je u funkciji na radost svih sportaša i rekreativaca, a stigla je i odluka kojom su osigurana bespovratna sredstva za sufinanciranje popratnih objekata te će se izgraditi svlačionice i tribine kako bi ovaj kompleks bio potpun.

image

Novi stadion s umjetnom travom

Obnova stoljetne šume

Gradonačelnik Valter Glavičić potvrdio nam je i kako se na ovome ne staje, i dalje se razmišljanja oko najmlađih u fokusu te Labin ima potrebe za više vrtićkih i jasličkih mjesta.

”Uskoro počinjemo graditi novi dječji vrtić u naselju Vinež. Vjerujemo kako će to biti već početkom godine s obzirom da je ishodovana građevinska dozvola, sva dokumentacija je spremna te uskoro raspisujemo nabavu za pronalazak izvođača radova.”

Uz sve navedeno vidimo kako Labin i dalje sigurno i stabilno korača putem daljnjeg razvoja, a valja istaknuti kako sve navedeno najbolje potkrjepljuju djelima te zelene politike i briga oko klimatskih promjena nisu samo mrtvo slovo na papiru s obzirom da, saznajemo za kraj od gradonačelnika, uskoro počinje obnova stoljetne šume “Pineta” oko Starog grada Labina te uređenje prvog gradskog urbanog parka u naselju Kature sa novih 8000 biljaka, a za oba su projekta osigurana bespovratna sredstva i to u milijunskom iznosu.

Osim toga, sve je spremno za skori početak radova i na najvećem projektu u povijesti Labina i Labinštine općenito, Aglomeraciji Labin -Raša – Rabac koja svojom vrijednošću premašuje iznos od 100 milijuna eura za što su osigurana bespovratna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:14