NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Vukovarsko-srijemska županija: prijavila je projekt Sustav javnog navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot

Ukupna vrijednost projekta bila je 55.901.887 kuna, bespovratna sredstva iznosila su 54.884.711 kuna

Sustav javnog navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt prijavila je projekt Sustav javnog navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot. Projektom su izgrađeni sustavi navodnjavanja Blata-Cerna površine obuhvata 550 ha i Sopot površine 730 ha, visoko vrijednog poljoprivrednog zemljišta te osigurana mogućnost navodnjavanja zainteresiranim vlasnicima i korisnicima zemljišta (17 predugovora za korištenje navodnjavanja).

image

Najbolji EU projekt 2022.

Projekt se je počeo provoditi u svibnju 2017. godine, a završio tri godine poslije, u svibnju 2020. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 55.901.887 kuna, bespovratna sredstva iznosila su 54.884.711 kuna, a vlastita 1.037.175 kuna.

Nositelj projekta bila je Vukovarsko-srijemska županija, a partner Hrvatske vode.

Izgradnja sustava za navodnjavanje i uvođenje održivih tehnika navodnjavanja na poljoprivrednom gospodarstvu omogućava poboljšanje gospodarske učinkovitosti poljoprivrednih gospodarstava i olakšava proces restrukturiranja i modernizacije te osigurava učinkovit mehanizam na razini gospodarstva za prilagodbu klimatskim promjenama i ublažavanje šteta uzrokovanih sušom.

image

Sustav javnog navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot

image

Sustav javnog navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot

Gradnja crpne stanice i razvodnog cjevovoda s hidrantima za navodnjavanje omogućilo je modernu i intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, mogućnost uzgajanja visoko dohodovne kulture, povećanje neosjetljivosti uzgajanih kultura na sušu i održivo upravljanje resursima.

Vukovarsko-srijemska županija se od samog početka Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj (NAPNAV) aktivno uključila, kako u financiranje same izrade potrebne projektne dokumentacije za izgradnju sustava navodnjavanja, tako i u edukaciju poljoprivrednika o važnosti navodnjavanja i mogućnosti poljoprivredne proizvodnje uz primljenu navodnjavanja organiziranjem niza seminara i predavanja. Potpisano je 17 predugovora za korištenje navodnjavanja. Konkurentno gospodarstvo, povećanje konkurentnosti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i unapređenje poljoprivredne infrastrukture jedni su od strateških prioriteta VSŽ, što se i postiže provedbom ovog projekta.

image

Pokrovitelji Najboljeg EU projekta 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:24