NAJBOLJI EU projekti 2022.

‘Hrvatske županije uz bok europskim regijama, ključni cilj - ravnomjeran regionalni razvoj‘

Za specijal Jutarnjeg lista piše predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić

Danijel Marušić

Natječaj za izbor najboljeg projekta EU pokrenuli smo kako bismo građanima približili učinke korištenja sredstava iz europskih fondova, posebice u kontekstu regionalnog razvoja. Doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice pokazali su da hrvatske županije stoje uz bok europskim regijama s kojima dijele zajednički cilj, a to je ravnomjeran regionalni razvoj.

U kontekstu županija, najvažniji su programi Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program, koji kroz svoje prioritete izravno utječu na razvoj gospodarstva, ali i socijalne uključenosti, mobilnosti i digitalne povezanosti. U prošlom financijskom razdoblju EU, koje je trajalo od 2014. do 2020. godine, ugovoreno je 13,64 milijarde eura kroz operativne programe Konkurentnost i kohezija, Učinkoviti ljudski potencijali, Program ruralnog razvoja i Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

U novoj financijskoj omotnici EU, za razdoblje od 2021. do 2027., Hrvatskoj je u programu Konkurentnost i kohezija na raspolaganju novih 5,2 milijarde eura, a u Integriranom teritorijalnom programu 1,5 milijardi eura. Prioriteti programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2021. do 2027. godine su jačanje gospodarstva, digitalna povezanost, energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, niskougljično gospodarstvo, mobilnost, zdravstveni sustav, socijalno uključivanje i obrazovanje. U sklopu programa kroz različite prioritete usmjereno je 404 milijuna eura u ulaganja na području potpomognutih i brdsko-planinskih područja.

Osim operativnog programa Konkurentnost i kohezija, za županije je ključan Integrirani teritorijalni program kojemu je prioritet industrijska tranzicija hrvatskih regija. U sklopu Integriranog teritorijalnog ulaganja u gradovima omogućit će se jačanje zelenog, čistog, pametnog i održivog gradskog prometa. Urbana područja prepoznata su kao pokretači regionalnog rasta, a fokus je na poticanju razvoja njihovih funkcionalnih područja te održivih i zelenih otoka.

S obzirom na geografsku i demografsku različitost zemlje, operativni programi mogu odgovoriti različitim potrebama kontinentalnih, brdsko-planinskih i pomorskih područja. Za primjer, u mojoj, Brodsko-posavskoj županiji gradnja sustava javnog navodnjavanja Orubica najveći je pojedinačni projekt koji se gradi sredstvima iz fondova EU, odnosno putem mjere M04.

Ovakvi projekti u velikoj mjeri pomažu razvoju i konkurentnosti poljoprivrede jer se radi o navodnjavanju 326 hektara poljoprivrednih površina na području općine Davor vodom iz rijeke Save. Sredstva za financiranje projekta osigurana su u 85-postotnom iznosu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a preostalih 15 posto osigurava državni proračun Republike Hrvatske.

Županije će se, uz pomoć operativnih programa tekućeg financijskog razdoblja, nastaviti razvijati novim projektima ili nadogradnjom postojećih. Teritorijalni fokus ugrađen je u sva bitna područja ulaganja kroz oba programa za nerazvijena područja, a dodatno su osnaženi teritorijalni instrumenti. Osigurana je značajna direktna podrška gospodarstvu te je uveden novi pristup podrške industrijskoj tranziciji za jačanje regionalnoga gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:26