Nadogradnja

Država uvela nove fukcije u sustav e-Blokade: 'Ovo olakšava situaciju građanima'

Dostupni su i neki dokumenti, poput poziva potrošaču na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača ili prijedloga za provedbu tog postupka
Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

Dok traje privremena obustava ovrha nad novčanim sredstvima, koja je uvedena zbog koronakrize, preko sustava e-Građani država je ovih dana ovršenicima proširila dostupne informacije kao i pristup dokumentima za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Naime, kroz besplatnu uslugu e-Blokade sada se može vidjeti, osim „očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje“, i specifikacija izvršenja osnove za plaćanje (primjerice, rješenje o ovrsi, zadužnica, prekršajni nalog), kao i podatak o njihovu redoslijedu te iznosu nepodmirenih obveza evidentiranih prije zadnje osnove za plaćanje. Dostupni su i neki dokumenti, poput poziva potrošaču na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača ili prijedloga za provedbu tog postupka.

Kako ocjenjuju stručnjaci za naplatu i restrukturiranje dugova, ovo olakšava situaciju građanima koji su do sada morali osobno preuzimati dokumentaciju u Fini, u većini poslovnica do 15 sati.

„Podatak koji je do sada bio vidljiv u e-Građani je bio samo iznos blokade i datum kada je račun blokiran/odblokiran“, kaže nam Igor Škrgatić, vlasnik tvrtke Be-On savjetovanja. Sada se vidi, dodaje, i koja je ovršna isprava u pozadini, što je građanima važno jer nije uvijek jasno tko je vjerovnik (npr. vjerovnika može zastupati i odvjetničko društvo koje se onda vidi kao ovrhovoditelj). Dobro je, ocjenjuje, i da su online dostupni dokumenti za jednostavan stečaj potrošača „iako ta mjera nije zaživjela prema očekivanjima“.

Zbog privremene mjere „zastoja provedbe ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe“, koja traje do 17. srpnja, Fina je u svibnju evidentirala na tom neslavnom popisu 9347 građana s 814 milijuna kuna duga. Ovrhe su, naime, nastavljena radi naplate alimentacije, primjerice, kao i ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka, ili po računu specifične namjene (npr. račun pričuve zgrade), navode u Fini.

Realna situacija, koja će biti vidljiva kada privremene mjere prođu i ovrhe krenu, je dramatično drukčija.

U očevidniku je zbog neizvršenih osnova za plaćanje 31. ožujka, prije donošenja korona-mjere, bilo evidentirano 238.135 građana, a njihov dug je iznosio je 16,6 milijardi kuna (glavnica). Najveći dio duga, u iznosu od 5,9 milijardi kuna (bez kamata), bio je prema bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje, a više od 86 tisuća građana ima dug prema teleoperaterima. Onih kojima je dug bio veći od milijun kuna je bilo 1475 i iznosio je 6,5 milijardi kuna.

Spomenuti „očevidnik“ zapravo je popis svih neizvršenih osnova za plaćanje s podacima o ukupnom iznosu duga, vrsti osnove za plaćanje, izdavatelju i ovrhovoditelju, datumu i vremenu primitka osnove za plaćanje, statusu duga te sve ostale važne informacije iz osnova za plaćanje.

Ministar financija Zdravko Marić je nedavno najavio da će se obustava ovrha produžiti za dodatna tri mjeseca, što znači da bi usluga e-Blokade mogla postati iznimno tražena ujesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:11