Tehnološka groznica

'Dečki koji igraju igrice' stvorili su industriju vredniju od 21 mlrd. kuna

Tvrtke nastale uz nikakav ili vrlo slab pristupu kapitalu sad bilježe nevjerojatne uspjehe TEHNOLOŠKA GROZNICA Infobip, Nanobit i Rimac bilježe takve uspjehe da ih se ne može ignorirati
Vlasnici tvrtke Nanobit Alan Sumina i Zoran Vučinić
 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatsku je zahvatila tehnološka groznica. Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita prvi su domaći osnivači startupa s po 200 milijuna kuna u džepu, svaki, nakon što su prodali tvrtku Šveđanima. Infobip je prva hrvatska visoko-tehnološka tvrtka koja vrijedi više od milijardu dolara i sad ima status startupa jednoroga.

Rimac Automobili pregovaraju s VW grupom da preuzmu Bugatti i postanu druga hrvatska startup kompanija vrednija od milijarde dolara. Najveći proizvođač mobilnih aplikacija unas, Infinum, otvorio je ovdje, i to s Porscheom, prvi veliki domaći istraživačko-razvojni centar od osnutka moderne Hrvatske. Photomath je prva domaća aplikacija s 200 milijuna korisnika.

Nije preko noći

Dodajmo tome i sve češći ulazak najvećih globalnih igrača na domaće ICT tržište, poput najvećeg svjetskog pružatelja usluga podatkovnih centara Digital Realtyja, koji je preuzeo najvećeg domaćeg neovisnog pružatelja takvih usluga unas, zagrebačku tvrtku Altus IT, kao i izvanserijski interes stranih ulagača za hrvatske startupe. Prije desetak dana u Zagrebu je na prezentaciji startupa u okviru najvećeg domaćeg startup fonda, Fil Rouge Capitala, bilo čak 65 investitora teških 12 milijardi eura. Iz svega je toga vidljiv veliki uspjeh domaćeg IT-ja, ali izvan IT-ja svi se pitaju zašto se to događa baš sada.

Frane Šesnić, direktor zagrebačkog Zicera, najvećeg hrvatskog coworking prostora u Hrvatskoj u kojem radi više od sto startupa, upozorava da se ti uspjesi nisu dogodili iznenada.

“Činjenica je da se uspjeh ne događa na brzinu i preko noći jer većina njih posluje preko deset godina. Znači, uložen je izniman napor pojedinaca da se organiziraju i održe na globalnom tržištu”, kaže Šesnić.

Vodnjan,040917.
Infobip je globalna IT i telekomunikacijska tvrtka koja pruza usluge mobilnih komunikacija u oblaku (cloud) za poslovne korisnike sagradila je poslovne prostore na ulazu u Vodnjan. Na fotografiji vlasnici Infobipa Silvio Kutic, Izabel Jelenic i Roberto Kutic.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / CROPIX
Vlasnici Infobipa Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić

Davor Runje, predsjednik udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), pojašnjava da su sve te tvrtke zapravo većini bile skrivene ispod radara sve do sada.

“Ono što je specifično za Hrvatsku je da su ove tvrtke nastale uz nikakav ili vrlo slab pristup kapitalu, a prije svega su bazirane na znanju i radu te bilježe nevjerojatne uspjehe u globalno gledano najkonkurentnijoj industriji”, kaže Runje.

Navodi da se te priče grade i duže od desetljeća, neke i po 15, pa i više godina. Ono što se sada promijenilo, ističe, je da su njihovi uspjesi postali toliki da ih ne mogu ignorirati ni oni koji su potpuno nezainteresirani za IT industriju.

Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana, domaće IT tvrtke koja ima više od 1500 klijenata na šest kontinenata i koja je nedavno ugovorila prodajnu suradnju s Infobipom, kaže da se nije lako probiti ne samo poduzetnicima u IT-ju, već u svim industrijama. O posljednjim uspjesima svojih kolega ima samo riječi hvale.

“Bravo svima, uspjeli ste unatoč, a ne zahvaljujući političkoj, poreznoj i društvenoj klimi”, kaže Dujmović.

Sveta Nedjelja, 151014.
Rimac Automobili.
Hrvatska tvrtka za proizvodnju elektricnih vozila Rimac Automobili.
Na fotografiji: vlasnik tvrtke Mate Rimac.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Vlasnik tvrtke Mate Rimac

Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za IT HGK-a, navodi da je ovo potvrda da Hrvatska ima veliki potencijal kao zemlja znanja i da hrvatska IT industrija može biti nositelj oporavka hrvatskog gospodarstva. S tim se slaže i član uprave Algebre Hrvoje Balen, koji ističe da neki od posljednjih uspjeha hrvatskih IT tvrtki u odnosu na ostatak gospodarstva istinski iznenađuju.

Raste broj tvrtki

“Infobip je prije nešto više od mjesec dana prikupio 200 milijuna dolara dodatne investicije i premašio vrijednost od milijardu dolara. Prema današnjem stanju na Zagrebačkoj burzi, postoje samo dvije kompanije s čijim se dionicama trguje u iznosu većem od milijardu dolara - INA i Zagrebačka banka”, kaže Balen.

Dodaje da je s druge strane Nanobit prodan za 148 milijuna dolara, dok veću vrijednost raspoloživih dionica izlistanih na burzi ima svega sedam hrvatskih kompanija.

raste broj tvrtki “U hrvatskom tehnološkom sektoru očigledno raste broj firmi koje su globalno konkurentne i likvidne, a za koje su investitori spremni izdvojiti značajne investicije jer očekuju daljnji rast i razvoj”, kaže Balen.

O IT industriji u Hrvatskoj postoji nekoliko statistika koje se razlikuju u metodama prikupljanja podataka. Iako se ne poklapaju u brojkama, kod svih su trendovi isti. IT raste. Tako je prije dvije godine HGK objavio u “Stanju hrvatske IT industrije 2018.” da je riječ o industriji vrednijoj od 21,07 milijardi kuna s izvozom većim od 6 milijardi kuna.

Zagreb, 070613.
Tomislav Car, tvrtka Infinum se bavi softwareom za mobilne telefone.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX
Tomislav Car, tvrtka Infinum se bavi softwareom za mobilne telefone

U HUP-u su, pak, prije dvije godine naveli da je izvoz ICT industrije skočio 24,5 posto, na 7,3 milijardi kuna. HUP je već tada upozorio da hrvatski ICT, koji zapošljava više od 36.000 radnika, izvozi više od metalne industrije, proizvodnje namještaja, farmacije i prehrambene industrije. Uz to je naveo da 2025. očekuje da će hrvatski IT dosegnuti prihod od 45 milijardi kuna.

Prema analizi hrvatske IT industrije, koju je ove godine objavila Tajana Barančić iz CISEx-a, proizlazi da je prihod domaćih IT tvrtki lani bio 13,35 milijardi kuna te da će unatoč pandemiji nastaviti zapošljavati dosadašnjim tempom.

Očekuje se da će u 2020. hrvatske IT tvrtke povećati broj zaposlenika za 10,8 posto, na njih 22.732.

Tektonski pomak u sustavu vrijednosti

Andrej Plenković, premijer RH

Vlada radi sve kako bi poboljšala poduzetničku klimu da poduzetnici imaju pouzdani pravni sustav, povoljan porezni sustav, da mogu raditi poslovne planove na održiv način gdje ih banke i druge financijske institucije prate u aktivnostima, a njihova ideja, usluga i proizvod moraju biti konkurentni na domaćem, europskom ili globalnom tržištu. Svi budući poduzetnici mogu biti inspirirani ovakvim primjerima

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva

Čestitam svima koju su posljednjih mjeseci ostvarili značajne poslovne uspjehe. Mi ćemo biti najveći promotori tog smjera, pri čemu ćemo sve raspoložive resurse, administrativno i porezno rasterećenje, sufinanciranje i povoljne financijske instrumente, usmjeriti u financiranje jačanja proizvodnih kapaciteta i transformaciju na niskougljično gospodarstvo kroz digitalizaciju, R&D i uvođenje novih tehnologija u proizvodnji

Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a

HBOR je IT industriju prepoznao kao djelatnost od posebnog interesa te omogućio kreditiranje njihovog razvoja po kamatnoj stopi već od 1,3 posto. Radi se o posebnoj niši za koju su fondovi rizičnog i vlasničkog kapitala često adekvatniji način financiranja. Stoga je HBOR poduzeo niz koraka u cilju razvoja tržišta ovakvog alternativnog načina financiranja.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe

Jako je važno za napredak našeg društva da se znamo iskreno veseliti tuđem uspjehu, to je deviza koju živim i mogu reći da sam jučer s velikim veseljem nazdravio s obitelji za Nanobit, prije toga za Infinum, prethodno za Infiobip, a svako malo za Rimca. Drago mi je da su svi oni pokazali puninu potencijala koji postoji u Hrvatskoj i da su na najvišoj razini dokazali ono na što sam dugo ukazivao – da nije riječ o dečkima koji igraju igrice, nego o ozbiljnim, progresivnim i perspektivnim poduzetnicima koji imaju kapacitet igrati s najvećima u svjetskoj industriji.

Frane Šesnić, direktor Zicera

Ovo što se upravo događa imati će dugoročne pozitivne učinke na razvoj novih IT tehnoloških tvrtki. Vjerujem da će većina pokretača ovih uspješnih, sada već globalnih, tvrtki dio zarađenog novca i dalje ulagati u nove izazovne ideje i rješenja i to baš u Hrvatskoj, jer su dokazali da se od tu može značajno djelovati na globalnoj razi

Davor Runje, predsjednik CISEx-a

Za društvo u cjelini, ovo je tektonski pomak u sustavu vrijednosti. Uspjeh baziran na radu i znanju moguć je i u Hrvatskoj, više nije nužno odlaziti u Irsku, Njemačku i Veliku Britaniju. To će sutra stvoriti nove Infobipe, Rimce, Nanobite, Infinume, Photomate, Altus IT-e i druge

Hrvoje Balen, član uprave Algebre

Nemojmo zaboraviti da je svakom građaninu ovo u interesu, jer hrvatske softverske kompanije uplaćuju po zaposleniku dvostruko više novaca od prosjeka, a radna mjesta koja otvaraju ostvaruju veliku dodanu vrijednost i otvorena su za sve profile – od inženjera i programera, preko ekonomista, psihologa, dizajnera, menadžera i svih onih koji žele razumijeti digitalno sutra

Tri ključne brojke za IT industriju

13,35 milijardi kuna

prihod hrvatske IT industrije u 2019. godini

22.732 radnika

očekuje se da će biti zaposleno u IT-u do kraja godine

18,3 posto

procjenjeni rast izvoza hrvatskog IT-a u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 14:49