TRANSPARENTNO RJEŠENJE

Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe: U novo poglavlje s novim elanom

Fortenova grupa godinu završava dvjema akvizicijama u maloprodaji - Franca marketa u Crnoj Gori i Engrotuša u Sloveniji, s kojima dobivamo 600 milijuna eura novog prihoda

Fabris Peruško

Ako sve bude po planu, Fortenova grupa će u novu godinu ući s vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcioniranih suvlasnika. Doduše, krajnji završetak te transakcije očekujemo između prvog i drugog kvartala 2024., no već bismo u prosincu trebali znati osnovne konture budućih suvlasničkih odnosa u Grupi.

Kada je riječ o outlooku za 2024., to je i najbolja moguća vijest za kompaniju, naše zaposlenike, partnere, kupce, cijelo naše okruženje na tržištima regije na kojima poslujemo. To će značiti da će se kompanija nakon dvije godine konačno osloboditi stigme "sankcioniranih suvlasnika". Osim iznimnog trošenja svih naših resursa, to nas je izravno koštalo više od 270 milijuna eura dodatnih troškova (npr. jednokratni trošak refinanciranja, iznosi koji su plaćani za pravne i savjetničke usluge zbog obijesnog parničenja kojim smo izloženi itd.). To je novac koji je doslovno izbijen iz poslovanja Grupe što se, naravno, odrazilo i na ukupnu vrijednost kompanije.

Zato izjava da nam se bez tereta sankcioniranih suvlasnika doista otvara novo poglavlje i nova perspektiva nije floskula. Iskreno mislim da je bilo kome izvan Fortenova grupe teško i zamisliti s kojim smo se sve izazovima hrvali od početka rata u Ukrajini, nakon što smo se, ne svojom krivnjom, našli u situaciji da nas sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, osobito u svjetlu postizanja dugoročnog i održivog refinanciranja. Koliko god su menadžment Grupe i kompanija i svi zaposlenici napravili izniman posao na očuvanju poslovanja, što naši rezultati i potvrđuju, taj uteg sankcioniranog suvlasništva preveliko je opterećenje. Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, a uopće neću govoriti u kojoj mjeri nas iscrpljuje ponavljanje pokušaja rješavanja tog problema. Recimo, kraj ove godine je, barem što se hektike tiče, čisti deja vu prošlogodišnje, kada smo pripremali, na kraju nerealiziranu transakciju s hrvatskim mirovinskim fondovima.

Ipak, jedna je velika razlika, uvjeren sam da je rješenje, koje je razrađeno, izrazito transparentno i inkluzivno za svih 589 sadašnjih suvlasnika koji nisu pod sankcijama.

Ukratko, nizozemska holding kompanija, koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d.,postigla je dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom o prodaji i prijenosu 100 posto udjela novoosnovanoj nizozemskoj korporativnoj strukturi za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura. U novoj vlasničkoj strukturi, po jednakim uvjetima kao i Open Pass, mogu sudjelovati svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenove. Dakle, svi sadašnji suvlasnici moći će po jednakim uvjetima sudjelovati u kupnji tako da prenesu svoje vlasništvo u novu kompaniju, da uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećaju svoj suvlasnički udjel ili mogu odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Neovisno o tom interesu, Open Pass pristao je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ako to bude potrebno.

Pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti. Posebno smo pritom zaštitili prava manjinskih vlasnika i dobavljača, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, kojima ćemo platiti 82 milijuna eura duga iz nagodbe vjerovnika Agrokora.

Što se tiče dva sankcionirana dioničara, Sberbanka i VTB-a, njihovi pripadajući iznosi bit će uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjeno Kraljevstvo to dopuste.

S tako precizno definiranim koracima vlasničke transformacije, nakon koje u vlasničkoj strukturi više nećemo imati sankcioniranih suvlasnika, s još jednom promijenjenom pretpostavkom ulazimo u novu rundu pregovora s komercijalnim bankama o refinanciranju po održivim uvjetima. Nažalost, u sjeni problema zbog sankcioniranog suvlasništva ostao je cijeli niz velikih postignuća koje je Grupa imala u operativnom poslovanju i koje je, unatoč svemu, bilo stabilno, sa sjajnim rezultatima i uz poštivanje svih internih i eksternih obveza Grupe. Ovu godinu Fortenova grupa završava dvjema novim akvizicijama maloprodaji - Franca marketa u Crnoj Gori i Engrotuša u Sloveniji. Samo kroz te dvije kompanije dobivamo 600 milijuna eura novog prihoda, s ciljem da kroz sinergijske efekte dodatno podignemo profitabilnost maloprodaje i Grupe. Što se tiče rezultata, a s obzirom na utjecaj makroekonomskih uvjeta (cijene energije, poljoprivrednih proizvoda, svinjska afrička kuga i veliki pad cijena ulja), kao i različite intervencionističke mjere s kojima je suočena naša maloprodaja u regiji, Grupa će u ovoj godini imati rast prihoda, ali i nešto lošiji financijski efekt. Recimo, samo zbog inflacije cijena je rada na razini Grupe narasla sa 650 na 820 milijuna eura, odnosno za 26 posto u dvije godine. Treba li naglasiti da se potpuno ignorira promjena tih i drugih eksternih okolnosti, poput općeg rasta kamatnih stopa koje su utjecale na poslovanje, u različitim elaboracijama vrijednosti kompanije.

Stoga, što se tiče sljedeće godine, na operativnoj razini su naša očekivanja da će inflacija pasti do kraja godine, uz nadu da neće biti značajnih negativnih makroekonomskih potresa te da zbog rata na Bliskom istoku neće biti velikog povećanja cijene energenata. Ako ostane tako, rezultati Grupe trebali bi biti bolji nego u 2023., pri čemu bi u svoj portfelj, uz Francu u Crnoj Gori i Tuš u Sloveniji, mogli dodati još neku akviziranu kompaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:04