NovacHR TOP25 startupa

Žiri suglasan: 2023. godina bit će tranzicijska i turbulentna

Možda će dinamika ulaganja biti nešto manja u iznosu, ali ne nužno i broju ulaganja - kaže Mirna Marović

Razmišljanja članova žirija o 2023. godini i kako će se odraziti na startupe vrlo su šarolika. Ističu uspjehe u ovoj godini, prilike ali i opasnosti koje vrebaju u idućoj godini. No, svi iduću godinu vide kroz napredak ekosustava i tranzicijsku po pitanju izazova na tržištu.

image

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

IVANA NOBILO/CROPIX

Frane Šesnić, direktor ZICER-a ističe da će iduća godina biti veliki test za domaće startupe.

- Pred startupima je razdoblje konkretnog dokazivanja na tržištu kako bi opravdali dosadašnje investicije i otvorili nove. Oni koji to ne uspiju čeka ih neupitna konsolidacija - kaže Šesnić.

image

Mirna Marović, direktorica VentureXchange i presjednica CVCA

BOZIDAR BABIC PHOTOGRAPHY./

Mirna Marović, direktorica VentureXchangea i predsjednica CVCA kaže da bez obzira na nadolazeću krizu i recesiju u većini zemalja i grana gospodarstva, očekuje da će se hrvatski startup ekosustav nastaviti razvijati u 2023.

- Možda će dinamika ulaganja biti nešto manja u iznosu, ali ne nužno i broju ulaganja. Iznos ulaganja u 2023. teško će popratiti skoro rekordnu 2022. iz jednostavnog razloga što od ukupno 956 milijuna eura kapitala privučenog do kraja studenog, Rimac je sam privukao čak 620 milijuna eura u dvije runde financiranja - kaže Marović.

Podsjeća da su u Hrvatsku time ušli jako veliki ulagači, i to po prvi put. U rundi od 500 milijuna eura u Rimca je investirao najveći svjetski tehnološki ulagač, VC fond SoftBank VisonFund II, kao i najpoznatiji institucionalni investitor, Goldman Sachs Asset Management. U ranijoj rundi od 120 milijuna eura to su napravili Investindustrial i Porsche.

- Ako se osvrnemo na proteklih nekoliko godina, hrvatski startup ekosustav i VC ulaganja rasla su gotovo eksponencijalno, usprkos svim crnim labudovima koje su pogodili gospodarstvo – od pandemije do energetske krize i geopolitičkih sukoba – tektonskih razmjera. Upravo spomenuta ulaganja u Rimac stavila Hrvatsku na radar mnogih svjetskih ulagača, a svakako se očekuje daljnji nastavak ulaganja u naše uspješne scaleupe koje su a putu da postanu budući jednorozi, poput Cognisma, Fonoe, Microblinka, Photomatha i Gideona - kaže Marović.

Dodaje da treba naglasiti da postojeći jednorozi puno ulažu u hrvatski startup ekosustav kroz formalne inicijative, kao što su Infobip Tribe ili kao poslovni anđeli u slučaju Rimca.

- Pozitivno je i da u 2023. kreće s radnom i novi venture capital fond za transfer tehnologija s očekivanim početnim iznosom prikupljenog kapitala od 45 milijuna eura - kaže Marović.

image

Filip Stipančić, partner u Lean Startup Croatia

IVANA NOBILO/CROPIX

Filip Stipančić, partner Lean Startup Croatia kaže da se nada najboljem u 2023. godini, ali i da se priprema za najgore.

- Smatram da će se u scaleup dijelu nastaviti ekspanzija prema zapadu, jer postoji jedna skupina domaćih kompanija koji su našli ‘product-market fit‘ i uspješno otvorili strana tržišta - kaže Stipančić.

Dodaje da bez obzira na moguću ekonomsku kontrakciju smatra da dobra rješenja za kojima postoji potreba neće osjetiti negativan utjecaj. Što se tiče timova u ranijoj fazi, a tu ulaze i NovacHR TOP25 startupi, kaže da se neće osjetiti promjene po pitanju pristupa kapitalu i tu je optimističan.

- Broj lokalnih fondova i dostupnog kapitala koji treba plasirati veći nego ikad prije od čega je manji dio iz džepova privatnih investitora koji su osjetljivi na ovakve krize. Neizvjesnost ipak vidim oko utjecaja inflacije na tržište rada i troškove razvoja što može negativno utjecati na rast i ekspanziju startupa prema stranim tržištima - kaže Stipančić.

image

Matija Srbić, voditelj FER-ovog venture buildera Nuqleusa

DARKO TOMAS/

Matija Srbić, voditelj FER-ovog venture buildera Nuqleusa kaže da je teško prognozirati 2023. Godinu.

- Mislim da će se stvari usporiti i da ne treba na ništa računati s apsolutnom sigurnošću, odnosno, moglo bi biti dosta prenamjena budžeta. Dosta je pokazatelja da će sljedeća godina biti teža nego ova za sve nas u startup ekosustavu, ali vjerujem da će se oni kvalitetni prilagoditi i naći način kako da prežive - kaže Srbić.

image

Vedran Blagus, principal South Central Venturesa

JL/

Vedran Blagus, principal South Central Venturesa kaže da financiranje za startupove u ranoj fazi kao što su Seed, Late Seed i Series A će ostati isto te neće osjetiti neki veći udarac.

- To je stoga što su valuacija u Hrvatskoj u prosjeku niže od onih na Zapadu. Međutim, bit će manje ‘subvencioniranog‘ rasta i bacanja novaca u neprofitabilne projekte te će startupovi trebati imati plan za profitabilnost te zdravi rast - kaže Blagus.

Navodi da će glavni izazov biti većim startupima.

- Oni koji će podizati veću rundu financiranja mogu očekivati limitirane opcije financiranja, dulje procese te smanjenje valuacija i iznosa - kaže Blagus.

image

Božidar Pavlović, partner AYMO Venturesa

MARKO TODOROV/CROPIX

Božidar Pavlović, partner u AYMO Venturesu kaže da u 2023. godini očekuje nastavak pozitivnog trenda investiranja i rasta.

- Od startupa s popisa NovacHR TOP25, ali i onih koji nisu ušli u najuži krug, očekujem još jači proboj na strana tržišta što će se reflektirati u značajnom rastu zapošljavanja i prihoda. S druge strane, najavljeno otvaranje novih domaćih i dolazak stranih VC fondova dodatno će poboljšati financijsku sliku i pružiti odgovarajuću polugu za spomenuti rast i razvoj domaćeg ekosustava - kaže Pavlović.

Dodaje da očekuje i da se nastavi lobiranje kroz strukovne udruge prema zakonodavcu da se olakšaju i poboljšaju uvjeti poslovanja za domaće ‘tech‘ tvrtke.

- To nam najviše treba u dijelu poreznog rasterećenja, kao i regulacije paušalnog rada te mogućnosti za dodjelu dionica/opcija zaposlenicima, tj. ESOP-a - kaže Pavlović.

image

Stevica Kuharski, principal Fil Rouge Capitala

JL/

Stevica Kuharski, principal Fil Rouge Capitala kaže da u 2023. očekuje da će dionici domaćeg ekosustava nastaviti s produbljivanjem odnosa i učvršćivanjem međusobnih vez.

- Otpuštanja zaposlenika u IT sektoru u SAD-u se već dešavaju i uskoro će se preliti na Europu, a posljedično i kod nas. Zaposlenici koji su dio A liste nemaju se čega bojati, a jednako je tako i s osnivačima i managerima. No, svi oni koji nisu vrhunski profesionalci bi se mogli naći u problemima - upozorava Kuharski.

Navodi da će u nadolazećoj godini fokus biti na prihodu i profitabilnosti, čak i među startupima u najranijoj fazi razvoja.

- To će zasigurno osujetiti planove startupa bez pokrića, odnosno, dokaza s tržišta. MOU, LOI i slični dokumenti nisu dokaz tržišta, investitori traže aktivne korisnike, kupce i prihod. Startupi koji se nisu na vrijeme pripremili prestat će postojati - oštar je Kuharski.

image

Janko Gabrić, partner SQ Capitala

CRC ROBERT/

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija SQ Capitala kaža da je u izazovnoj godini, poput 2022., došao do izražaja ‘hustle‘ talent, kao i disciplina u kojoj su hrvatski osnivači startupa tradicionalno jaki.

- Gledajući iz kuta investitora, vidimo da količina zainteresiranog i dostupnog novca u regiji nastavlja rasti tako da će se prepreke i dvojbe s kojima se kvalitetni timovi upravo suočavaju vrlo vjerojatno pretvoriti u zabavne anegdote kroz pet ili deset godina - zaključuje Gabrić.

Popis članova žirija

Ove godine u žiriju je bilo 18 članova i srdačno im se zahvaljujemo na suradnji. Ovdje su svi po abecednom redu:

Ivor Bihar, suosnivač i operativni direktor Bornfighta

Vedran Blagus, principal South Central Venturesa

Maja Brkljačić, voditeljica razvoja AlgebraLAB-a

Hajdi Ćenan, predsjednica CRO Startupa

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha

Ivana Čuljak, operativna direktorica Invento Capital Partnersa

Jerolim Dragojević, suosnivač i direktor Martian&Machinea

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija SQ Capitala

Belma Gutlić, članica uprave UBIK-a

Stevica Kuharski, principal Fil Rouge Capitala

Mirna Marović, direktorica VentureXchange i predsjednica CVCA

Nikola Pavešić, voditelj Infobip Startup Tribea

Božidar Pavlović, partner AYMO Venturesa

Davor Runje, predsjednik CISEx-a

Matija Srbić, voditelj FER-ova venture buildera Nuqleusa

Filip Stipančić, partner Lean Startup Croatia

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Bernard Ivezić, gl. urednik Startup reporta i novinar i urednik u Jutarnjem listu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:07