NovacHR TOP25 startupa

Veliki uspjeh: Iz Hrvatske niklo 30 scaleupa, od čega 15 soonicorna i dva jednoroga

Godina iza nas bila je najuspješnija za hrvatski startup ekosustav dosad, ne samo u povećanju obujma već i kvalitetnom rastu igrača. No, ono što nas posebno veseli je veliki rast najvećih startupa u Hrvatskoj kojih je više nego ikad!

Lani smo u Business Outlooku prvi u Hrvatskoj upotrijebili pojam scaleup. Bilo nam je očigledno da nakon uspjeha Infobipa i Rimca, koji su sad oba i službeno jednorozi, zapošljavaju više od 6000 zaposlenika i prihod počinju mjeriti u milijardama, nije uredu male startupe i takvo velike startup igrače stavljati u istu kategoriju.

Scaleupi su svi startupi koji imaju ili više od 100 milijuna kuna prihoda ili broje više od 100 zaposlenika ili su primili više od 10 milijuna dolara investicija. Lani smo ih uspjeli nabrojati ukupno 12. To su bili Bellabeat, Cognism, Electrocoin, Fonoa, Gideon, Infobip, Microblink, Photomath, ReversingLabs, Revuto, Rimac grupa i Sofascore.

Ove godine pak odlučili smo uvesti i dva nova pojma, jer broj hrvatskih scaleupa, odnosno scaleupa hrvatskih osnivača koji dio razvoja imaju u Hrvatskoj, popeo se na čak 30!

Pri tome još uvijek nismo sigurni da dosegnuli punu ukupnu brojku, jer broj velikih hrvatskih startupa i dalje raste. Ove su godine na popisu: Acrion, AdScanner, Aircash, Bazzar, Bellabeat, Centili, Cognism, Electrocoin, Eridan, Fonoa, Gamepires, Gideon, Gtmhub, Infobip, Huddle, Matterless, Memgraph, Microblink, Minka, Oradian, OptimoRoute, Photomath, PlanRadar, Project 3 Mobility, ReversingLabs, Revuto, Rimac Technology, RMRK, SofaScore i Zizoo.

HRVATSKI SCALEUPI (uključuju soonicorne i jednoroge)

Acrion

AdScanner

Aircash

Bazzar

Bellabeat

Centili

Cognism

Electrocoin

Eridan

Fonoa

Gamepires

Gideon

Gtmhub

Infobip

Huddle

Materless

Memgraph

Microblink

Minka

Oradian

OptimoRoute

Photomath

PlanRadar

Project 3 Mobility

ReversingLabs

Revuto

Rimac Technology

RMRK

SofaScore

Zizoo

*Poredani su po abecednom redu

Za neke od njih i sami smo doznali tek nedavno, poput Acriona, koji je suosnivala Miryana Joksović, a koji je primio investiciju od 18,2 milijuna dolara za svoju podatkovnu platformu koja ističe da na replikaciji podataka radi deset puta brže od tehnologija koje ima Oracle. Tu je i Matterless od Damira Firsta, koji je u kombinaciji s Auki Labsom primio 18,8 milijuna dolara i razvija digitalne avatare i igračke u dijeljenoj virtualnoj stvarnosti, a koje posredstvom tehnologije možete i fizički osjetiti. A tu je i pandan Booking.coma za jedriličare scaleup Zizoo, koji su u Berlinu osnovali Ana Baničević, Sinan Masović i Ivan Miletić, a koji je dosad primio 28,8 milijuna dolara investicije.

Iako je većina scaleupa zasad na taj popis došla isključivo na temelju investicija iznad 10 milijuna dolara, sve je više onih koji su to postigli na temelju organskog rasta, odnosno bootstrapinga. Tako su se na popisu našli AdScanner, koji sad već ima više od 100 zaposlenih i više od 100 milijuna kuna prihoda, zatim Aircash, isto zahvaljujući prihodu te Bazzar i OptimoRoute. I dobar dio onih koji su primili investiciju sada već po broju zaposlenika pa i prihodima je iznad brojke sto.

HRVATSKI SOONICORNI

Ime Ukupno investicija

Acrion $18,2 mil.

Bellabeat* $100 mil.

Cognism $126,7 mil.

Eridan $54 mil.

Fonoa $85 mil.

Gideon $37,5 mil.

Gtmhub $160,6 mil.

Microblink $60 mil.

Minka $27,5 mil.

Oradian -**

Photomath $29 mil.

PlanRadar $103,1 mil.

ReversingLabs $81 mil.

RMRK $17,3 mil.***

Zizoo $28,8 mil.

*Valuciju teško procjeniti, jer nisu poznate sve investicije

**Potvrđeno primili velik broj privatnih investicija

***Trenutačna tržišna vrijednost tokena. U jednom trenutku bila je oko $500 mil.

S obzirom na to da je broj scaleupa toliko nabujao izdvojili smo one koji su na putu da postanu jednorozi. Dakako, prvo smo izdvojili dva jednoroga - Infobip i Rimac grupu. Potom smo složili popis soonicorna, startupa koji su ili primili više od 50 milijuna dolara investocija ili im se valuacija, bilo službeno ili neslužbeno, procjenjuje na 200 milijuna dolara ili više te. U slučaju kripto igrača, soonicorni su ako im je token dosad imao tržišnu kapitalizaciju iznad 200 milijuna dolara.

Lani nismo izdvajali ni soonicorne ni jednoroge. Tehnički smo imali jednog jednoroga, Infobip. Ove godine su dva. Soonicorne smo po prvi put brojali sredinom 2022. i tada smo ih pronašli 13. Sada, na kraju godine, broj hrvatskih soonicorna popeo se na 15. S obzirom na to da je od početka ove godine broj aktivnih startupa u Hrvatskoj skočio s 500 do 600 na više od 900, prema zadnjim podacima koje je objavio Dealroom, jasno je da se nije samo povećao ukupan broj startupa već i broj onih koji uspješno rastu.

HRVATSKI JEDNOROZI

Ime Ukupno investicija Potvrđena valuacija

Infobip $800 mil. $1 mlrd.

Rimac grupa (Bugatti Rimac & Rimac Technology) $ 875,8 mil. $2 mlrd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:36