PÉTER RATATICS

Predsjednik Uprave Ine: Ideje o dodatnom oporezivanju tzv. ekstra profita značajno ograničavaju našu predanost budućim ulaganjima

Trenutno visoke cijene nafte i plina dopuštaju ambicioznu strategiju ulaganja...

Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine

Završavajući još jednu događajima bogatu i zahtjevnu poslovnu godinu, gledajući već i na predstojeću, moram se osvrnuti na temu koja je ove godine bila predmet najviše diskusija i izvještavanja medija, a tiče se Ine. Riječ je o, naravno, slučaju Škugor. Kao što kaže stara izreka, nemoguće je predvidjeti nepredvidivo. Tako možemo na jasan način sažeti ovaj slučaj koji je krajem ljeta 2022. šokirao cijeli menadžment Ine. Naši sustavi kontrole hakirani su i nisu nas upozorili na zloporabe. To se moglo dogoditi bilo kojoj drugoj kompaniji. Nažalost, naučili smo lekciju na teži način, a drugi mogu učiti na našem primjeru. Slučaj nam je ukazao da moramo nadograditi naše kontrolne procese.

INA ima precizno uređen sustav internih procedura. Čak i za nešto tako jednostavno kao što je pokretanje putnog naloga potrebno je prikupiti nekoliko suglasnosti i različite dokumentacije. No, slučaj Škugor bio je poput posjedovanja kuće sa sofisticiranim alarmima, senzorima pokreta, pojačanim bravama i sigurnosnim kamerama, a istovremenog dijeljenja lozinke s osobom za koju smatrate da joj možete vjerovati, ali koja je imala skrivene namjere. Nove izmjene naših internih procedura trebale bi spriječiti buduće slučajeve poput ovoga.

No, dovoljno je već rečeno o ovoj temi i radije bih govorio o sadašnjosti i planovima za budućnost. INA je trenutno u najvećem investicijskom ciklusu dosad. Ogromni kapital ulaže se u razvoj novih projekata i održavanje postojeće infrastrukture. Ulažemo u svim područjima. Milijardu i pol kuna ide u istraživanje plina u sjevernom Jadranu i druge projekte u Istraživanju i proizvodnji, a četiri milijarde kuna ulažemo u nadogradnju i modernizaciju Rafinerije nafte Rijeka. Značajna su ulaganja i u implementaciju gastro koncepta Fresh Corner te transformaciju benzinskih postaja u mrežu maloprodajnih mjesta s bogatom ponudom robe široke potrošnje.

Dok razvijamo i implementiramo postojeće projekte, istražujemo i mogućnosti ulaganja u održivi razvoj, područje ključno za dugoročan opstanak Ine, a koje zahtijeva iznimno snažna ulaganja. Trenutno visoke cijene nafte i plina dopuštaju ambicioznu strategiju ulaganja. Međutim, ideje o dodatnom oporezivanju tzv. ekstra profita značajno ograničavaju našu predanost budućim ulaganjima. Cijeli plan dodatnog oporezivanja temelji se na pogrešnim pretpostavkama i ne uzima u obzir činjenicu da nije svaka godina profitabilna za Inu. Primjerice, tijekom 2020. pandemija je uzrokovala značajne gubitke mnogim kompanijama, a sada već raspolažemo prognozama da u 2023. dolazi do daljnjeg smanjenja ekonomskog standarda pa čak i recesije. Sada kada se nalazimo usred velikog investicijskog ciklusa, najavljenu promjenu pravila doživljavamo kao da nam je netko izmaknuo tlo pod nogama.

Duboko smo svjesni činjenice da u svijetu vlada energetska kriza uzrokovana geopolitičkim čimbenicima. INA je dosad na više načina pomogla olakšati okolnosti za krajnje potrošače. Vladina uredba kojom se cijena plina iz Ininih polja fiksira na 41 euro po megavat satu Ini će uzrokovati značajan gubitak dobiti, a kao rezultat, hrvatska kućanstva ove zime neće morati plaćati realnu cijenu plina. Dodatno, značajan financijski teret postavljen na Inu su propisane cijene derivata i marže u maloprodaji. INA je u proteklom razdoblju neke od derivata, poput plavog dizela, prodavala u maloprodaji čak i ispod veleprodajne cijene, a tijekom listopada i studenoga bila je i jedini dobavljač plavog dizela u Hrvatskoj.

Čak i pod teretom takve regulative predani smo sigurnoj opskrbi tržišta potrebnim gorivima. Ni u jednom trenutku nismo dopustili da tržište osjeti nestašice, a manji problemi s dostupnošću plavog dizela riješeni su čim su novi kamioni cisterne stigli do naših maloprodajnih mjesta.

U uvjetima dok je INA financijski stabilna i posluje u povoljnim vanjskim okolnostima, dostupni su dodatni resursi za snažna ulaganja u održivu budućnost, osobito u zelene tehnologije i projekte. INA bi sada mogla ostati bez tih resursa. Kontinuirano ulaganje u sve djelatnosti poslovanja Ine ključno je za dugoročnu održivost poslovanja kompanije i toga svi moramo biti svjesni. INA je jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj s iznimno velikim ulaganjima na horizontu. Naša kompanija je pokretač hrvatskoga gospodarstva i planirana ulaganja prindonijela bi daljnjem razvoju cijelog društva. Smatram da Inin investicijski smjer treba očuvati u najboljem interesu naših dioničara, zaposlenika i hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:02