TEŠKE POSLJEDICE

Zbog krize u Ukrajini europske burze pale na najniže razine u sedam mjeseci

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine

Ilustracija

 Spencer Platt/AFP

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci jer se ulagači plaše daljnjeg zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,7 posto i zaronio na najnižu razinu u sedam mjeseci.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,78 posto, na 7.426 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,75 posto, na 14.472 boda, a pariški CAC 0,93 posto, na 6.725 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1 i 2,7 posto.

Burze su oštro pale zbog zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da odmah krene tamo u "operaciju očuvanja mira".

To je izazvalo oštre osude Zapada, pozive na sankcije i pojačalo strahove da je na pomolu rat na istoku Europe.

Zbog toga je na Wall Streetu, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, terminski S&P 500 indeks u minusu oko 1,5 posto.

Nakon ovog ruskog poteza „bliže smo vojnoj intervenciji, što, naravno, donosi puno rizika na tržišta. Očekujem pojačanu nestabilnost tržišta u kraćem roku, rast cijena nafte, a pad cijena dionica. Ulagači će potražiti utočišta za kapital u sigurnijim investicijama, kao što je japanski jen”, kaže Carlos Casanova, ekonomist u tvrtki UBP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:56