HealthComm Forum

‘Zbog bolesti koje prate debljinu na lijekove trošit ćemo 1,3 milijarde eura godišnje‘

Planiranom reformom zdravstva prosječno vrijeme na listama čekanja smanjit će se sa 400 na 134 dana

HealthComm Forum

 Jurica Galoic/

Planiranom reformom zdravstva, koja je već krenula u prošlom mandatu Vlade, bi se trebalo smanjiti prosječno vrijeme na listama čekanja sa 400 na 134 dana, uvest će se smjernice te protokoli liječenja, kao i novi modeli preventivne zdravstvene zaštite. Najavljuje se i formiranje centara izvrsnosti, istaknula je Martina Bogut Barić, glavna savjetnica ministra zdravstva u uvodnom dijelu drugog dana konferencije HealthComm Forum.

Boris Lukovnjak iz Rochea istaknuo je da centri izvrsnosti poboljšavaju ishode liječenja pacijenata, a posebno je to važno na području onkologije koja u sve većoj mjeri zahtijeva individualizirani pristup terapiji koji se temelji na genskom profilu pacijenta.

A da bi se u Hrvatskoj formirali centri izvrsnosti iznimno su važne i akreditacije u zdravstvenom sustavu. "Među više od šezdeset bolnica u Hrvatskoj samo njih deset ima akreditaciju. Dakle, tu je potrebna šira primjena akreditacijskog sustava koji omogućava ustanovama da osiguraju visoku razinu kvalitete i sigurnosti i da adekvatno odgovore na potrebe pacijenata iako su resursi ograničeni. Osim toga, akreditacija omogućava razmjenu najboljih praksi na međunarodnoj razini," istaknuo je Krešimir Antonio Paliska, izvršni direktor AACI Healthcare Ltd.

Važnost medicinskih sestara

Poticaj formiranju centara izvrsnosti Vlada je već dala i nedavnom odlukom o nabavci 21 linearnog akceleratora koji će biti raspoređeni u šest centara izvrsnosti. "Ovime ćemo osigurati pružanje najbolje moguće skrbi u području radioterapije. Također, radimo i na učinkovitijoj implementaciji već postojećeg pravnog okvira vezanog za centre izvrsnosti.", istaknula je Ivana Portolan Pajić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva.

Na konferenciji se govorilo i o potrebi za davanjem veće uloge medicinskim sestrama, posebno kad je riječ o onkološkoj skrbi pacijenata, pa je KBC Zagreb predstavio i prvi program specijalizacije za onkološke medicinske sestre. "Upravo je uloga sestara ključna u onkološkom liječenju, jer poboljšava ishode liječenja posebno u vremenu kad se suočavamo s porastom onkoloških slučajeva," istaknuo je Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Vanesa Benković iz Novo Nordiska predstavila prvu studiju koja se bavi ekonomskim, zdravstvenim i društvenim utjecajem debljine u Hrvatskoj. Tako ispada da ćemo samo na lijekove za bolesti koje prate debljinu, ne računajući ostale oblike liječenja, kao što su operacije, radiološko liječenje i rehabilitacija, u Hrvatskoj za 10 godina godišnje trošiti 1,3 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 14:23