Bivši glavni ekonomist MMF-a

'Zapad se nije pripremio na koronu. Smatrali su da se to dešava samo u dalekim zemljama'

'Mislilo se da se takve stvari događaju samo u dalekim zemljama, da ovdje (na Zapadu) neće biti tako ozbiljno', dodao je 'Zapad se nije ozbiljno pripremio na koronu. Smatrali su da se to dešava samo u dalekim zemljama'
Prizori iz New Yorka i Barcelone
 AFP

Zapadna gospodarstva nisu shvatila koronavirus tako ozbiljno kao ona u Aziji, ustvrdio je u razgovoru na britanske medije bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Raghuram Rajan.

„Mislim da se na Zapadu reagiralo nešto ležernije, dijelom i zato što Zapad nije imao izravnog iskustva s ozbiljnom epidemijom", ocijenio je u razgovoru za BBC Asia Business Report Rajan, koji danas predaje financije na sveučilištu u Chicagu.

"Mislilo se da se takve stvari događaju samo u dalekim zemljama, da ovdje (na Zapadu) neće biti tako ozbiljno“, precizirao je bivši dužnosnik MMF-a.

"Lako je biti general nakon bitke i upirati prstom, ali želim reći da su zemlje istočne Azije, koje su već imale iskustva s pandemijama... odnosno možda prije s epidemijama, u startu vrlo ozbiljno reagirale", precizira.

Governor of The Reserve Bank of India (RBI) Raghuram Rajan listens to a question as he addresses media representatives at a press conference in Mumbai on August 9, 2016. - India's Raghuram Rajan kept interest rates on hold in a bid to wrestle down inflation, in his final policy review as central bank chief. In a widely expected move, the popular Reserve Bank of India governor said he would hold the benchmark repo rate, the level at which it lends to commercial banks, at 6.50 percent. (Photo by PUNIT PARANJPE / AFP)
PUNIT PARANJPE / AFP
Raghuram Rajan

Među azijskim gospodarstvima koja se dobro nose s pandemijom izdvaja Južnu Koreju i Singapur.

Treba surađivati i dijeliti resurse

Bivši glavni ekonomist MMF-a iznosi sumornu prognozu za zapadna gospodarstva.

"Svaka će zemlja ove godine izgubiti minimalno pet do šest postotnih bodova BDP-a, što kumulativno premašuje vrijednost od 2.000 milijardi dolara", navodi Rajan.

Njegove izjave vremenski su se poklopile s upozorenjem Međunarodnog monetarnog fonda da se globalno gospodarstvo suočava s najgorom krizom od Velike depresije 1930. godine. Da bi se izvukle iz krize, zemlje moraju surađivati i dijeliti resurse a ne provoditi protekcionističke mjere, poručuje bivši glavni ekonomist MMF-a.

„Gledali smo kako zemlje jedna drugoj otimaju medicinsku opremu, zabranjuju izvoz dragocjenih lijekova. Takva politika stvara samo gubitnike", ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50