NITI JEDNA PONUDA

Zagrebačka plinara nakon gubitka koncesije ne želi ni koncesiju zajamčenog opskrbljivača

Na javni natječaj HERA-e za zajamčenog opskrbljivača, kako doznajemo, nije stigla nijedna ponuda

Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/Cropix

Na javni natječaj Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za odabir zajamčenog opskrbljivača plinom, kako doznajemo, nije stigla nijedna ponuda. Rok za primanje ponuda istekao je u ponedjeljak, 26. kolovoza, što znači da će HERA, kako nam je potvrđeno u Agenciji, morati sama odrediti zajamčenog opskrbljivača plinom za razdoblje od 1. listopada ove godine do 30. rujna 2027.

Zajamčeni opskrbljivač plinom, podsjetimo, u obvezi je preuzeti kupce plina u javnoj usluzi čiji je opskrbljivač ostao bez koncesije zbog poslovnih poteškoća. Trenutno je zajamčeni opskrbljivač HEP - Plin koji je zbog poslovnog sloma više javnih opskrbljivača tijekom 2022. morao preuzeti oko 40 tisuća kućanstava.

Nije prvi put da se na HERA-in natječaj za zajamčenog opskrbljivača nije javila nijedna plinara, ali je zanimljivo da se ovom prilikom na natječaj nije javila ni Gradska plinara Zagreb - Opskrba, koja je proljetos izgubila koncesiju za opskrbu plinom u javnoj usluzi za grad Zagreb.

Gubitak koncesije za Zagreb u utrci s Međimurje-plinom GPZO je mogao kompenzirati koncesijom zajamčenog opskrbljivača, no izgleda je zagrebačka tvrtka sve karte stavila na ponudu Zagrepčanima koji kupuju plin u javnoj usluzi da od 1. listopada prijeđu na njezinu komercijalnu uslugu.

Budući da sadašnja koncesija za zajamčenog opskrbljivača HEP - Plinu istječe 1. listopada, HERA će novog, a možda i starog koncesionara odrediti u rujnu. Regulator će tada, podsjetimo, izaći i s novom cijenom nabave plina u javnoj usluzi, pa će postati jasnije hoće li građani plaćati skuplji plin u novoj sezoni grijanja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozvao je HERA-u da već do kraja kolovoza objavi novu cijenu plina kako bi se GPZO mogao pripremiti za ponude građanima. Tomašević pritom nije niti spomenuo eventualnu namjeru GPZO-a da se kandidira za zajamčenog opskrbljivača plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:12