Novi podaci HGK-a

Za razliku od blokiranih građana, broj blokiranih tvrtki se smanjuje kao i njihovi računi

Dugovanja blokiranih tvrtki pala su za čak 26,2, dok su općenito dugovanja svih tvrtki manja za 1,3 milijarde kuna
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Smanjile su se nepodmirene obveze blokiranih poslovnih subjekata. Naime, krajem ožujka nepodmirena dugovanja blokiranih hrvatskih tvrtki pala su za čak 26,2 posto na 4,5 milijarde kuna, pokazuju to podaci HGK i Fine. Također, nepodmirena dugovanja svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj iznosila su 12,8 milijardi kuna, što je 1,3 milijardu kuna manje nego krajem prošle godine.

U priopćenju također stoji, da se za razliku od broja blokiranih građana, koji je u prva tri mjeseca ove godine porastao je za preko pet i pol tisuća, broj blokiranih tvrtki smanjuje. Tako je, prema podacima Fine, na koje se poziva HGK, krajem ožujka u blokadi bilo 23.999 poslovnih subjekata, što je 682 manje nego krajem prošle godine, kada ih je bilo 24.681.

Najviše je blokiranih poslovnih subjekata, očekivano, u Gradu Zagrebu koji drži udio od 22,28%, u ukupnih gotovo 24 tisuće, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s udjelom od 11,06%, dok najmanji udio ima Ličko-senjska županija, 1,12%.

Gledano po županijama, najveće smanjenje broja blokiranih tvrtki od 26,8% ostvareno je u Zagrebačkoj županiji, dok, po tom pitanju, najgore stoji Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa zabilježenim smanjenjem od 4,9%.

Što se tiče nepodmirenih pristiglih obveza, taj je segment kod blokiranih poslovnih subjekata smanjen u 17 županija, a povećan je u četiri županije. Najveće smanjenje nepodmirenih računa od 9,7% ostvareno je u Međimurskoj županiji, a najveće je povećanje od 8,3% ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tvrde iz HGK-a.

Broj zaposlenih

Negativniji trend pokazuje broj zaposlenih u tim tvrtkama jer je u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na prošlu godinu, broj je zaposlenih pao za čak 64,5 posto, odnosno nešto više od 31 tisuću ljudi. Smanjenje broja zaposlenih u blokiranim tvrtkama vidljivo je u svim županijama, osim u Dubrovačko-neretvanskoj.

Prema rezulatatima HGK, najgore su prošli zaposlenici blokiranih poslovnih subjekata u Gradu Zagrebu gdje je broj zaposlenih smanjen za čak 84,2 posto. Ipak, tu u obzir valja uzeti kratkotrajnu blokadu pojedinih društva iz koncerna Agrokor, upozoravaju. Povećanje broja zaposlenih u tim tvrtkama ostvareno je jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je zabilježno povećanje od 6,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:58