DIGITALNI PANEL

‘Za nas u Petrokemiji energetska je tranzicija pitanje života i smrti‘

Davor Žmegač tvrdi da su tvornici u Kutini potrebne dvije milijarde kuna investicija
Pogoni Petrokemije
 Srdjan Vrancic/Cropix

Za Petrokemiju je prelazak na niskougljično gospodarstvo pitanje života i smrti, a bez naše proizvodnje mineralnih gnojiva praktički nema hrvatske poljoprivrede, istaknuo je predsjednik Uprave kutinske Petrokemije Davor Žmegač na jučerašnjem digitalnom panelu Hrvatske gospodarske komore "Transformacija industrije za održivu budućnost".

- Da bismo došli do top 5 proizvođača amonijaka u Europi, potrebne su nam dvije milijarde kuna investicija u idućih pet godina. Ritam tih ulaganja jednostavno nećemo moći pratiti bez suradnje s državom - upozorio je Žmegač.

Izazove s kojima se Petrokemija suočava u zelenoj tranziciji ilustrirao je primjerom cijena emisija CO2 koje plaća kutinska kompanija. Dok su, naveo je predsjednik Uprave Petrokemije, CO2 jedinice prije nekoliko godina bile četiri eura, njihova je trenutačna cijena 37 eura.

- U transformaciji na niskougljično gospodarstvo nužna nam je suradnja države, znanosti, malih i srednjih tvrtki - apelirao je Žmegač, na tragu čijeg je izlaganja i menadžerica za održivost u tvrtki Cemex Hrvatska, Merica Pletikosić, sudionike panela pozvala na suradnju dionika domaćeg gospodarstva kako bi se domaća industrija cementa uspješnije oduprla proizvodima zemalja izvan EU i bez troškova zelene tranzicije kakvi postoje u Uniji.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, Marija Šćulac Domac, pozvala je na ubrzanje zelene tranzicije našeg gospodarstva.

- Da bi domaća industrija ostvarila klimatske ciljeve, bit će potrebna ulaganja od 150 milijardi kuna samo za energetiku i još 4,7 milijardi kuna za druge ciljeve - upozorila je Višnja Grgasović iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:19