korporacije

Xiaomi tuži američka ministarstva financija i obrane: ‘Odluka da nas se uvrsti na popis kineskih komunističkih i vojnih tvrtki je neopravdana‘

Sredinom siječnja američko ministarstvo obrane proširilo je popis kineskih tvrtki koje djeluju u SAD-u, koje su, prema Washingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom
 Greg Baker/AFP

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi podigao je tužbu protiv Ministarstva financija i Ministarstva obrane SAD-a, kojom traži poništenje odluke američke vlade o svome uvrštenja na listu komunističkih i vojnih tvrtki, izvijestio je Xiaomi na korporacijskim web stranicama.

"Tužbu smo podnijeli 29. siječnja na sudu Distrikta Columbia protiv Ministarstva obrane i Ministarstva financija Sjedinjenih Država. Uvjereni smo da je odluka da nas se uvrsti na popis kineskih komunističkih vojnih tvrtki neopravdana. Radi zaštite interesa korisnika u svijetu, partnera, zaposlenika i dioničara, tražimo od suda da odluku proglasi nezakonitom i poništi je", kaže se u Xiaomijevoj objavi.

Sredinom siječnja američko ministarstvo obrane proširilo je popis kineskih tvrtki koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Washingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na popis je tada uvršteno devet entiteta, uključujući Xiaomi.

Xiaomi niječe bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Kineska tvrtka osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu dionica obavila je 2018. godine na burzi u Hong Kongu. Tijekom protekle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem prosinca prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:34