NAKON ŠTO ISPLATI RUSE

Vujnovac iznio planove: ‘Fortenova ne bi imala većinskog vlasnika, ključno je da vlasnici dolaze iz različitih industrija‘

‘Bila bi najbolja skupina snažnih, strateških ulagača koji poznaju regiju‘

Pavao Vujnovac

 Neja Markicevic/Cropix

U intervjuu za portal Bloomberg Adria najveći hrvatski poduzetnik Pavao Vujnovac izrazio je uvjerenje kako bi javna ponuda (IPO) dionica Fortenove grupe bila najbolje rješenje za budućnost te kompanije.
- Nakon IPO-a Fortenova ne bi imala većinskog vlasnika, ključno je da je vlasništvo raznoliko, da vlasnici dolaze iz različitih industrija. Za Fortenovu bi bila najbolja skupina snažnih, strateških ulagača koji poznaju regiju - izjavio je Vujnovac koji je u tekućem vlasničkom restrukturiranju Fortenove izašao s ponudom da, kao pojedinačno najveći dioničar, uloži dodatni kapital u kompaniju i preuzme vlasništvo od ostalih dioničara koji su spremni prodati svoje udjele.

Govoreći o mogućem ‘tajmingu‘ IPO-a za Fortenovu Vujnovac je za Bloomberg Adriu iznio procjenu kako bi pripreme IPO mogle započeti čim se osigura refinanciranje tvrtkinog zajma od 1,2 milijarde eura, koji dospijeva u studenome ove godine.

- Ključni su pravi trenutak i dobra prezentacija - dodao je. Komentirajući refinanciranje duga Fortenove, Vujnovac je izrazio uvjerenje kako bi ‘refinanciranje tog duga bilo bi najbolje dogovoriti s regionalnim bankama. Fortenova, otkrio je, već pregovara s nekima od njih.

- Ne mislim da će biti problema s refinanciranjem. Mi smo najveći korporativni sustav u regiji. Nekoliko banaka je zainteresirano - poručio je većinski vlasnik Fortenove u intervjuu za Bloomberg Adriu. Prema istome izvoru, Vujnovac nije htio komentirati sudski spor s Gazpromom koji vodi njegova matična kompanija Prvo plinarsko društvo (PPD). Na pitanje osjeća li se novim Ivicom Todorićem zbog vlasništva nad velikim kompanijama kojim raspolaže, vlasnik PPD-a odgovorio je negativno, poručivši kako je Todorić pripadao jednoj generaciji hrvatskih poduzetnika, a on, ustvrdio je, pripada drugoj.

- Ja sam dio nove generacije hrvatskog poslovanja. Unatoč tome što imam odjel za filantropiju, nemam ambicija biti društvena ili politička figura. Fokusiram se na svoj rad - naglasio je Vujnovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:22