Važna prekretnica

Vrijednost Googlea premašila je dva bilijuna dolara

Iako je popularna Googleova tražilica najzaslužnija za takav uspjeh, izvršni direktor Alphabeta ističe doprinos Google Clouda

Google/ilustracija

 Lionel Bonaventure/Afp

Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara. Google je time postao četvrta najvrjednija javna tvrtka na svijetu, odmah iza Nvidije, Applea i Microsofta, koji ima tržišnu kapitalizaciju od nešto više od 3 bilijuna dolara čime je ranije ove godine pretekao Apple koji je držao prvo mjesto na ljestvici.

Ovo nije prvi put da je Alphabet dostigao tu vrijednost tržišne kapitalizacije, ali je novost da ju je zadržala na dulje vrijeme. Tvrtka je, naime, nakratko dosegla razinu od dva bilijuna dolara u studenom 2021. i ranije ovog mjeseca, ali se te sad zadržala iznad te razine, piše Business Insider.

Vijest je izašla u javnost nakon što je Alphabet krajem tjedna objavio svoje izvješće o zaradi za prvo tromjesečje koje je pokazalo da je prihod nadmašio očekivanja analitičara. Iako je popularna Googleova tražilica najviše zaslužna za takav uspjeh, izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichar također je istaknuo doprinos Google Clouda, koji je opremljen generativnim AI uslugama kroz Googleov AI model, Gemini.

“U Cloudu smo najavili više od tisuću novih proizvoda i značajki tijekom proteklih osam mjeseci. Na Google Cloud Nextu više od 300 kupaca i partnera govorilo je o svojim generativnim AI uspjesima s Google Cloudom, uključujući globalne brendove kao što su Bayer, Cintas, Mercedes Benz, Walmart i mnogi drugi", istaknuo je Pichai tijekom razgovora s investitorima.

Dodao je kako je Google dobro "pozicioniran za sljedeći val inovacija umjetne inteligencije i priliku koja je pred nama." Ulagače je podsjetio da je upravo Alphabet 2016. stvorio prvu umjetnu inteligenciju, a oduševilo ih je to što su najavili da će proširiti svoj program otkupa dionica za 70 milijardi dolara.

Alphabet umjetnu inteligenciju vidi kao ključ svog poslovnog rasta i spreman je potrošiti velike iznose kako bi se natjecao s konkurentima kao što su OpenAI i Microsoft. Ranije ovog mjeseca tvrtka je objavila da će razviti vlastitu središnju procesorsku jedinicu pod nazivom Axion kako bi olakšala obuku složenih AI modela, piše Business Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:05