MODNI DIV

Vlasnik Zare zarađuje puno bolje nego prije pandemije: Iz kompanije se hvale ludo dobrim rezultatima

Potrošači su obnavljali garderobu nakon mjeseci provedenih u kući kako bi se suzbilo širenje covida 19

Ilustrativna fotografija

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Španjolski modni div Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o snažnom rastu dobiti i prihoda u prvom tromjesečju budući da su potrošači obnavljali garderobu nakon mjeseci provedenih u kući kako bi se suzbilo širenje covida 19.

Neto dobit španjolske tvrtke poskočila je u razdoblju od siječnja do ožujka 80 posto, na 760 milijuna eura. Kada se isključe rezervacije za očekivane troškove u Rusiji i Ukrajini, iznosila je 940 milijuna eura.

Prihod je uvećan za trećinu, na 6,7 milijardi eura, nadmašivši pretpandemijsku razinu.

Oporavak prodaje u Velikoj Britaniji, Europi i SAD-u pomogao je Inditexu da nadoknadi dio izgubljenog prihoda u Rusiji gdje su zatvorili 502 trgovine zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je bila Inditexovo drugo najveće tržište po broju trgovina i činila je pet posto rasta njegove prodaje od 1. veljače do 13. ožujka, prema podacima na internetskoj stranici.

Osim Rusije i Ukrajine, jedino tržište na kojem Inditexova prodaja nije porasla u prvom tromjesečju bila je Kina, gdje je lockdown utjecao na 67 trgovina.

Internetska prodaja pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca šest posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada su još na snazi bila brojna pandemijska ograničenja. U Inditexu očekuju da će 30 posto njegove prodaje ostati online do 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 14:55