STRATEŠKI PROJEKT

Vlada RH pružila podršku projektu CO2NTESSA tijekom posjete tvornici cementa

Projekt CO2NTESSA, koji bi trebao biti dovršen 2029. godine, ima za cilj proizvodnju cementa bez emisije CO2

Tijekom današnje posjete tvornici cementa Nexe, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Ivan Anušić i ministar gospodarstva Damir Habijan, upoznati su sa svim novostima vezanim uz inovativni projekt CO2NTESSA. Ovaj projekt predstavlja veliko ulaganje u Osječko-baranjsku županiju ali i u cijelu Hrvatsku, budući da otvara mogućnost da Hrvatska postane buduće čvorište za upravljanje CO₂ šire regije. Na taj je način, nakon što ga je već ranije uvrstila na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, Vlada RH još jednom dala snažnu podršku ovom jedinstvenom projektu koji bi trebao biti dovršen do 2029. godine.

"Ovaj posjet simbolizira snažnu podršku Vlade RH našem najambicioznijem projektu koji teži postizanju ugljično neutralne proizvodnje cementa, čime se postavljaju temelji za dugoročnu konkurentnost i održivost industrije u Republici Hrvatskoj i šire. Naš projekt CO2NTESSA, ima za cilj proizvodnju cementa bez emisije CO2, što će rezultirati dodatnim zapošljavanjem visokokvalificirane radne snage i stvaranjem regionalnog centra za upravljanje CO2. Kroz sinergiju s projektom GT CCS, CO2NTESSA ima potencijal postati ključna prekretnica u razvoju tehnologija hvatanja i skladištenja ugljika, ne samo u Hrvatskoj već i šire“, istaknuo je Ivan Ergović predsjednik uprave Nexe, koji je naglasio je kako se strateška važnost projekta CO2NTESSA, vrijednog 400 milijuna eura, ogleda i u njegovom doprinosu ciljevima dekarbonizacije i zelene tranzicije Europske unije, čime se odgovara na izazove klimatskih promjena. U skladu s nacionalnim i europskim strategijama, projekt predstavlja važan korak prema ostvarenju niskougljičnog razvoja i značajno pridonosi Strategiji Europa 2020. i Europskom zelenom planu.

Podsjetimo, ovaj je projekt, kojeg Nexe Grupa razvija u suradnji s njemačkom grupacijom Thyssenkrupp, usmjeren na hvatanje i skladištenje preostalih CO₂ emisija koje nije moguće smanjiti optimizacijom asortimana proizvoda i proizvodnih procesa.CO₂NTESSA planira transport uhvaćenog CO₂ cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO₂ sigurno skladištiti u podzemne strukture, a provodit će se u sinergiji s projektom GT CCS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:20