Piše Bloomberg

‘Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen‘

Prema IEA-i, manje od petine rezervi nakupljenih u skladištima zbog smanjenja potrošnje izazvanoga pandemijom koronavirusa ostalo je u skladištima u veljači
Ilustracija
 Fayez Nureldine/AFP

Globalni višak zaliha nafte stvoren tijekom pandemije gotovo je potrošan, piše u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na podatke ekonomista iz Citigroupa i Međunarodne energetske agencije (IEA).

Prema IEA-i, manje od petine rezervi nakupljenih u skladištima zbog smanjenja potrošnje izazvanoga pandemijom koronavirusa ostalo je u skladištima u veljači.

Zalihe sirove nafte dominantno se nalaze u Kini, koja ih je sačuvala za nove rafinerije nafte, navodi se u Bloombergovom materijalu.

Ekonomisti primjećuju da su preslagivanje svjetskog tržišta i rastuća potražnja za gorivom, uz oporavka svjetske ekonomije, već doveli do povećanja cijena nafte na 67 dolara po barelu.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od pet posto jer su naznake ubrzanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize podržale očekivanja o jačanju potražnje za 'crnim zlatom'.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 6,1 posto, na 66,77 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,3 posto, na 63,13 dolara.

Podršku cijenama pružili su dobri pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava i potrošača nafte - Kine i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:28