Novih 150 radnih mjesta

Vertiv u Zagrebu sagradio tvornicu podatkovnih centara vrijednu 10 milijuna eura

Vertiv je najavio da će nova tvornica isporučivati module za podatkovne centre ne samo u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, nego i za sva tržišta u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi
 Chris Delmas/AFP

Tvrtka koja u Hrvatskoj proizvodi modularne podatkovne centre kakve koristi Facebook sagradila je u Zagrebu proizvodni pogon vrijedan 10 milijuna eura. Vertiv, bivši Emerson Network Power, time će u Hrvatskoj udvostručiti proizvodne kapacitete.

Vertiv je najavio da će nova tvornica isporučivati module za podatkovne centre ne samo u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, nego i za sva tržišta u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi.

Nova tvornica podatkovnih centara smještena u Rugvici kraj Zagreba zaposlit će 150 radnika. Njezino službeno predstavljanje najavljeno je za petak.

Vertiv je globalno najveći isporučitelj tzv. modularnih podatkovnih centara.

Podatkovni centri su posebni objekti u kojima se drže velike količine podataka i aplikacija, a praktički sve što se može pronaći na internetu, smješteno je u nekom od stotina tisuća podatkovnih centara diljem svijeta.

U Hrvatskoj je nešto manje od deset velikih podatkovnih centara.

Globalno, najveće podatkovne centre grade upravo tehnološki divovi, poput Facebooka, koji u njima spremaju sve postove, fotografije, videe i sve ostalo što se razmjenjuje preko Facebooka, Messengera i WhatsAppa.

Inače, tvrtka Emerson Network Power, koja je postala dio Vertiva, razvila je tehnologiju koja omogućuje da se podatkovni centri grade od modula i zatim slažu poput lego-kockica. Upravo je u Hrvatskoj imala globalno sjedište za projektiranje i izradu modularnih podatkovnih centara. Proizvodnja se nalazila u pogonu u Zaboku u Zagorju. Odatle je Emerson Network Power isporučio tu opremu za najveći Facebookov podatkovni centar u Europi, u švedskom gradu Luleu.

Vertiv je nastavio dalje raditi razvoj i proizvodnju modularnih podatkovnih centara, gdje je hrvatsko poslovanje zadržalo svoj svjetski značaj, a kako je vidljivo iz najnovije investicije, taj će posao sada još intenzivirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46