MASLINARI NA OPREZU

Veliki pohod slovenskog inspektorata protiv lažnog maslinova ulja: rezultati iz trgovina su porazni

Slovenski državni inspektorat sumnja da je nestašica maslinova ulja dovela do krivotvorenja

Ilustracija

 Berislava Picek/Cropix

LEKTORIRANO

Zbog nedostatka maslinova ulja u Europi razina rizika od kupnje mješavina i krivotvorina ekstradjevičanskog maslinovog ulja iznimno je visoka, objavio je portal slovenske državne radiotelevizije pozivajući se na slovensku javnu agenciju Spirit. Prema istome izvoru, slovenski državni inspektorat provest će opsežno uzorkovanje i istraživanje oko trideset vrsta maslinova ulja koja se nude tamošnjim kupcima.

- U prošlogodišnjoj kontroli Uprave za sigurnost hrane, od ukupno 34 uzeta uzorka, samo je trećina njih bila bez grešaka. U drugima su nesukladnosti potvrđene kemijskom ili organoleptičkom analizom - podsjeća portal slovenskog RTV-a. Pritom prenosi najavu Milene Bučar Miklavčič iz referentnog laboratorija za maslinovo ulje iz Izole da će se novi pokušaji krivotvorenja pokušati otkrivati suvremenijim i skupljim analitičkim metodama.

- Industrija ima velike resurse na raspolaganju, puno ulaže u te lažnjake, a naravno da je one jako dobre i jako teško otkriti. Ali to ne znači da nisu ‘lažnjaci‘, daleko od toga - izjavila je Miklavčić RTV Sloveniju. Dodala je da se proizvodnja maslinova ulja smatra jednim od biznisa s najviše krivotvorina, zbog čega se, upozorila je Bučar Miklavčič, diljem svijeta razvijaju novi instrumenti za analizu.

Portal slovenskog javnog servisa otkriva i da postoje brojne greške trgovaca i proizvođača maslinovog ulja u pružanju informacija, koje su ponekad rezultat neznanja. Kao primjer navodi podatke s etikete maslinova ulja, koje, ističe portal, uređuju 24 pravilnika.

- Najčešće su pogreške da se podaci ne iznose na način propisan zakonom, da tiskaju premalim slovima, da nečitko napisani i slično. No, rijetke su pogreške da se podaci koji se daju nisu točni, ali se događa da im na pakiranju nedostaju određeni podaci - objasnila je Erika Bešter iz Instituta za maslinarstvo.

Izolski laboratorij, otkriva RTV Slovenija, zadužen je i za inspekcijski nadzor koji provodi Češka na tržištu maslinova ulja. Godišnje odatle dobiju oko 20 uzoraka. U Sloveniji, koja je i proizvođač ulja, godišnji broj uzoraka nije znatno veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:56