CROPEX U NALETU

Veliki europski igrači na hrvatskoj burzi certfikata ‘čiste energije‘, u snažnom porastu i izvoz

Procjenjuje se da bi u ovoj godini izvoz jamstava podrijetla mogao dosegnuti 5,1 teravatsati struje

Ilustracija

 Federico Parra/Afp

Nedavnim potpisivanjem ugovora o sudjelovanju na burzi jamstava podrijetla električne energije s tvrtkom kćeri britanskog Shella, jedne od najvećih energetskih kompanija na svijetu, Hrvatska burza električne energije (Cropex) dodala je svojevrsni dragulj u krunu ionako vrlo respektabilnog popisa kompanija koje su se prijavile na Cropexove aukcije jamstava.

- Shell Energy Europe Limited sa sjedištem u Londonu potpisivanjem ugovora o sudjelovanju postao je novi sudionik na dražbama jamstava podrijetla.

Danas je Shell Energy jedan od najvećih trgovaca u Europi i izgradio je značajne portfelje plina i energije - priopćeno je iz Cropexa, na čije se aukcije dosad prijavilo 48 kompanija. Posljednji se prijavio, uz Shell, američki 3Degrees Group sa sjedištem u San Franciscu.

Na Cropexovim aukcijama otprije sudjeluju i E-ON, Danske Commodities, talijanska grupacija ENEL, španjolska Axpo grupa, osam nizozemskih tvrtki, među je su AFS Energy i OTC Flow, kao i veliki igrači iz susjedstva poput slovenskih Elektrarni i Petrola te mađarskog MVM-a. Od domaćih kompanija na spomenutom su Cropexovu popisu HEP i ENNA Opskrba Pavla Vujnovca. Budući da je Cropex prvu aukciju jamstava podrijetla priredio 2019., može se reći da je jaka konkurencija trgovaca stvorena u vrlo kratkom razdoblju.

Dražbe HROTE-a

Jamstva podrijetla električne energije, podsjetimo, izdaju se isključivo za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije ili iz visokoučinkovitih kogeneracijskih postrojenja, kao još jedan od poticaja proizvođačima struje da fosilna goriva zamijene energijom iz obnovljivih izvora.

Uvjerenja ili certifikate da je struja proizvedena na jedan od dva spomenuta načina u nas izdaje i naplaćuje Hrvatski operator tržišta energija (HROTE), koji tako ostvaruje prihode i vraća ih na tržište subvencionirajući proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Kupci jamstava, osim trgovaca koji ih potražuju na burzi kako bi ih preprodali i zaradili, tvrtke su koje u proizvodnji emitiraju ugljikov dioksid u atmosferu, pa pomoću jamstava smanjuju svoj ugljični otisak.

Ivan Strunje, član Vijeća Udruženja obnovljivi izvori energije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, napominje kako je hrvatsko tržište jamstava podrijetla energije dio europske asocijacije tržišta jamstvima AIB.

- Tržište jamstvima podrijetla je kontinentalno i svatko ovlašten putem AIB može kupovati i prodavati kako u Hrvatskoj tako i ostalim članicama AIB-a - naveo nam je Strunje. Na pitanje mogu li certifikati i prihod od njih biti poluga razvoja ‘obnovljivaca‘, Strunje ocjenjuje kako to ovisi o cijenama.

- Cijene jamstava podrijetla dosta variraju i trenutno su na niskim razinama, odnosno ispod eura po jedinici, i ne čine značajan izvor prihoda za proizvođače iz OIE - ističe naš sugovornik.

U 2023. je HROTE na Cropexu prodao 587.000 certifikata, uprihodivši 3,5 milijuna eura.

Zaključne cijene na dražbama HROTE-a varirale su od 3,56 eura do 6,91 euro za megavatsat. Najviše prodane energije bilo je iz vjetroelektrana, oko 500.000 megavatsati. Spomenuti regulator izdao je lani 8,3 milijuna jamstava za 70 proizvođača struje, među kojima su najveći korisnici bili HEP - Proizvodnja, kojoj su izdani certifikati za 26 elektrana, i Encro sa sedam vjetroelektrana. Osim HROTE-a usluge Cropexa u prodaji jamstava od prošle godine koriste i proizvođači električne energije.

Prva je takav iskorak, u svibnju 2023., načinila ENNA Opskrba, ponudivši 35.455 jamstava i postigavši cijenu od 7,51 euro za megavatsat energije iz vjetroelektrana te cijenu od 8 eura za megavatsat energije iz bioplina.

Tom prilikom ENNA Opskrba uprihodila je od prodaje certifikata oko 43.000 eura.

U travnju ove godine i HEP je na Cropexu ponudio certifikate za energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, zaradivši oko 102.000 eura.

Pad cijena

Kada su u pitanju burzovne cijene postignute na ovogodišnjim dražbama, već su prve ovogodišnje aukcije pokazale izražen pad, na 1,38 eura za megavatsat. Isti trend nastavljen je do kraja prvog kvartala ove godine.

Među ostalim, na dražbi ENNA Opskrbe održanoj u svibnju licitirane su cijene bile u rasponu od 0,68 eura do 0,85 eura za megavatsat.Osim korištenja za vlastite potrebe, kupci jamstava mogu certifikate prodati u inozemstvu. Izvoz jamstava, prema izvješću Hrvatskog operatora tržišta energije za prošlu poslovnu godinu, u snažnom je porastu. Prema istom izvoru, gotovo 50 posto jamstava upisanih u pripadajući registar Hrvatskog operatora tržišta energije izvezeno je u prošloj godini.

"Tijekom 2023. godine analizom prijenosa jamstava podrijetla električne energije u Registru utvrđeno je da korisnici Registra izvoze jamstva podrijetla kupljena na dražbama, pri čemu su uobičajene količine koje se izvoze u rasponu od 50.000 do 100.000 jamstava podrijetla. lzvozom te količine jamstava podrijetla, čija je tržišna vrijednost značajna, i Hrvatski operator tržišta energije i tržišni sudionici mogu biti u riziku koji je najčešće povezan sa zloupotrebom jamstava podrijetla, pranjem novca ili s drugim teškim kaznenim djelima", navodi se u spomenutome izvješću regulatora, koji je procijenio da bi u ovoj godini izvoz jamstava mogao dosegnuti 5,1 teravatsat energije. S druge strane, prema istoj računici, u ovoj godini očekuje se da će certifikati biti izdani za 7,9 teravatsati energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Iako je u registru trgovaca jamstvima 48 tvrtki, na dražbama obično sudjeluje jednoznamenkast broj trgovaca. Imena tvrtki koje su kupile certifikate ne objavljuju se. Velik broj registriranih trgovaca svjedoči da tržište očekuje i daljnji rast proizvodnje električne energije iz domaćih hidroelektrana, solarnih i vjetroparkova te iz elektrana na biomasu, kao i povećana ponuda jamstava na burzi i izvan nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 21:25