TEHNOLOŠKA ZVIJEZDA

Većina nije ni čula za Syntio, a o njima piše i FT: Upoznajte novu najbrže rastuću IT kompaniju u Hrvatskoj

Osnovani su prije svega pet godina, a danas ured imaju pri vrhu poslovnog tornja u kojem je stolovao Agrokor

Davorin Cetto, osnivač i direktor tvrtke Syntio

 Syntio

Nova najbrže rastuća IT kompanija u Hrvatskoj dobro oslikava kojom se brzinom i nepredvidljivošću razvija ova domaća industrija. Sve do prije nekoliko dana zagrebački Syntio bio je u nas potpuno nepoznata tvrtka. No, dovoljan je pogled u poslovni toranj Cibonu da se vidi gdje se nalazi njegov ured. Pri vrhu, točno ispod nekadašnjeg sjedišta Agrokora.

Syntio zapošljava čak 90 ljudi. U 2020. imao je prihod od 2,1 milijun eura ili 15,9 milijuna kuna, a tri godine prije tvrtka je tek započela s radom. Partneri Syntija su neke od najvećih IT kompanija na svijetu, poput, Microsofta, Amazona i Googlea. A tehnološki je ova tvrtka toliko napredna da čak FER s njom surađuje na izradi novog kolegija za svoje studente.

Samozatajnu zagrebačku informatičku tvrtku iznad radara je podigao Financial Times, postavivši je na popis tisuću najbrže rastućih tvrtki u Europi unazad četiri godine. Syntio se smjestio na ukupno 225. mjestu, i to u konkurenciji ne samo tvrtki iz EU već i Ujedinjenog Kraljevstva. Od 2017., kad je osnovan, do 2020. narastao je 673,7 posto, na 2,1 milijun eura ili 15,9 milijuna kuna.

Davorin Cetto, suosnivač i direktor tvrtke Syntio, kaže da su s rastom nastavili i lani.

- Godine 2021. narasli smo na 25,5 milijuna kuna, što je rast od otprilike 65 posto u odnosu na godinu prije. Profitabilna smo tvrtka bili svake godine od osnutka i plan nam je taj status zadržati i u budućnosti - kaže Cetto.

image

Suosnivač i direktor Davorin Cetto

CROPIX

Syntio su 2017. godine u Zagrebu osnovali Davorin Cetto, Tomislav Domanovac i Davor Habjanec, koji su prethodno radili u domaćem IT-u. Davorin Cetto je prije osnivanja Syntija četiri godine živio u Irskoj, gdje je napredovao do pozicije globalnog IT direktora jedne od pet najvećih kompanija za klinička ispitivanja na svijetu, ICON plc-a.

Njegov poslovni partner Domanovac danas je jedan od vodećih stručnjaka za data inženjering na svijetu, dok je Habjanec u međuvremenu pokrenuo svoju vlastitu tvrtku.

- Kad smo pokretali Syntio, znači kad bih iz Irske dolazio u Zagreb, koristili bismo priliku da preko vikenda idemo u vožnje biciklom. Puno smo razgovarali i tako došli do toga da bi mogli pokrenuti tvrtku koja bi bila avangarda u području data inženjeringa, mi smo to zovemo post data warehouse - kaže Cetto.

Dodaje da mu nije neobično što ti pojmovi nekome tko nije u njihovom biznisu ne znače ništa. No, Syntio nije avangarda samo onima izvan IT biznisa već i onima u njemu. Zagrebačka tvrtka za partnere ima Microsoft, Amazon i Google. Usto, surađuje s IBM Cloudom, Alibaba Cloudom i drugim velikim cloud platformama.

Cloud platforme su IT infrastruktura na kojoj se danas vrte servisi kao što su Netflix i Spotify. Međutim, banke, telekomi i trgovci također žele biti na cloudu te imati mogućnost nuditi svoje usluge kroz mobilne, web i druge aplikacije te tako biti dostupni korisniku na svim platformama. Syntio je razvio softver koji to omogućuje.

- Mi smo jedan od globalno najvećih tehnoloških hubova za povezivanje multicloudova i starih, takozvanih legacy sustava, čime omogućujemo bankama, telekomima, distributerima i svima drugima da svoj postojeći IT sustav spoje na cloud i odmah, u realnom vremenu razmjenjuju podatke - kaže Cetto.

image

Suosnivač i direktor Davorin Cetto

CROPIX

Syntio je razvio vlastitu multicloud platformu, a koliko je avangardna svjedoči podatak da slična vlastita rješenja danas razvijaju iste kompanije s kojima surađuju, poput Googlea, Amazona i Red Hata. Ali, dok bi u nekim drugim industrijama direktori na to negodovali ili bili zabrinuti, Cetto je time oduševljen.

- Mene to veseli, jer najteže je kad nekome objašnjavate zašto mu je naš multicloud potreban, a nemate se s čim usporediti. Sad, kad su tu igrači poput Googlea, Amazona, Rad Hata i Confluenta, možemo pokazati koliko smo u nekim stvarima ne samo napredni, već i bolji u performansama - kaže Cetto.

Razlog zašto se za Syntio dosad nije čulo u Hrvatskoj je taj što je cijelo poslovanje ove tvrtke u inozemstvu. U Zagrebu je sjedište, i pravo i operativno, kao i svih 90 zaposlenika. No, tvrtka svoje klijente u Danskoj i Švedskoj te u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici opslužuje iz ureda u Kopenhagenu i Seattleu.

- Fokusirani smo na nordijske države. Radimo s vodećim proizvođačima, distributerima i trgovcima u Švedskoj, vodećim farmaceutskim kompanijama na svijetu, a klijent nam je i jedna od najvećih banaka na svijetu - kaže Cetto.

U Hrvatskoj, navodi, rade s najvećim telekomom. Pojašnjava da se Syntiova platforma zbog brzine obrade informacija koristi čak i u robotiziranim tvornicama čijim se radom upravlja preko clouda. Iako već sad rastu najbrže u nas, u Syntiju su uvjereni da im pravi rast tek predstoji.

- Dosad smo nudili naše multicloud softvere odvojeno, po projektima, ali sad smo ih okupili u jedinstvenu multicloud platformu i ugovorili prvi pilot projekt. Mislimo da tako imamo rješenje koje može brzo rasti i čak razmišljamo da našu multicloud platformu izdvojimo u zaseban biznis - zaključuje Cetto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:05