Mesna industrija Pivac

Uz odlazak najstarijeg: Kako su 3 brata stvorila jednu od najuspješnijih hrvatskih tvrtki

Najstariji od trojice braće iza sebe je ostavio suprugu, kćerke i sina te unuke
 Privatni album

Preminuo je Tonći Pivac, najstariji od trojice braće vlasnika Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca. Braća Tonći, Ivica i Neven imaju jednake udjele u ovoj obiteljskoj tvrtki.

Tonći Pivac preminuo je u dobi od 70 godina, nepunih mjesec dana nakon što mu je dijagnosticirana zloćudna bolest. Liječio se i operiran je u zagrebačkoj bolnici Merkur. Iza sebe je ostavio suprugu Veru, kćerke Milenu i Ivanu, sina Miljenka te unuke. Tradicija bavljenja mesom u obitelji Pivac počela je 1952. godine, kada je otac Milenko otvorio mesarski obrt. Braća Tonči, Ivica i Neven Pivac od malih su nogu bili uključeni u poslovanje obrta. Imaju i sestru, koja živi na Braču, a njezina dva sina trenutačno rade u Mesnoj industriji braća Pivac u Splitu.

Tončijeva kćerka Milena Pivac Klinac članica je uprave PPK, dok je sin Miljenko zadužen za poslove na inozemnim tržištima u sklopu Mesne industrije Braća Pivac te obavlja nadzor poslovanja tvrtki u njihovom vlasništvu. Tončijeva kćerka Ivana Vugdelija živi u Splitu, gdje sa suprugom vodi obiteljsku tvrtku.

Natjecateljski duh

Ono što svakako karakterizira obitelj Pivac je privrženost obitelji te žilavost i natjecateljski duh. Tako se zna i prepričava da je njihov otac Milenko, kao sudionik bitke na Sutjesci, nosio pješice svog na smrt ranjenog brata na leđima sa Sutjeske do Vrgorca. Poznat je bio kao jako radišan čovjek koji je pješice, kažu stariji Vrgorčani, dovozio stoku čak iz okolice Banja Luke u svoje selo Zavojane. Njihova pokojna majka Mila, koja je preminula prije nepune dvije godine, također je iz mesarske obitelji. Radila je kao krojačica u jednoj vrgoračkoj tvrtki, a izvan redovitog posla obavljala je sve poslove vezane uz mesarski obrt. Sva trojica braće također su od malih nogu uključena u poslove.

Uglavnom, tvrtkom Mesna industrija Braća Pivac ravnopravno su upravljala tri brata - Tonči, Ivica i Neven. Na čelu tvrtke je diplomirani agronom Ivica Pivac, koji je imao i uspješnu karijeru komercijalnog direktora u Vrgoračkoj vinariji. Najstariji brat Tonči desetljećima je skupa s ocem otkupljivao stoku po sajmovima. Na tim putovanjima društvo mu je često pravio najmlađi brat Neven. Njihova djeca odreda su završila fakultete. Neka i izvan Hrvatske.

Prvi kamion

Posao obitelji Pivac krenuo je uzlaznom putanjom početkom osamdesetih godina, kada su njihovu mesnicu u Vrgorcu otkrili makarski ugostitelji i hotelijeri, koji su dolazili u Vrgorac kupovati meso. Možda je uspon počeo čak i ranije, jer su 1978. godine kupili prvi kamion za prijevoz stoke.

Vrgorac,  201207.
Braca Ivica i Neven Pivac sa necakom Miljenkom (u sredini)  u prostorijama poduzeca Pivac.
Foto: Fedja Klaric / CROPIX
-jl specijal-
Feđa Klarić / Hanza Media
Ivica i Neven Pivac s nećakom Miljenkom (u sredini)

Uglavnom, radišnost i sklonost štednji i konzervativnom upravljanju tvrtkom karakteristika je u poslovanju braće Pivac. Organizacija Mesne industrije Braća Pivac nije složena, jer braća sve dijele na ravnopravnoj osnovi i na jednake dijelove. Nitko, kažu upućeniji, ne troši ništa što je vezano uz poslovanje tvrtke, a dobit investiraju i ulažu u poslovanje tvrtke. Jedno vrijeme poslovanje im je ugrožavala mesna industrija Lijanović, koja im je bila konkurent na tržištu, jer im Pivci nisu mogli cjenovno konkurirati. Međutim, možda srećom, a možda i znanjem braća, Pivac su se nakon nekog vremena uspjela puno bolje pozicionirati te im sada Lijanovići ne predstavljaju nikakvu konkurenciju.

Velika grupacija

Mesna industrija Braća Pivac grupacija je koja uz istoimenu tvrtku uključuje niz većih i manjih tvrtki. Od većih tvrtki grupaciju još sačinjavaju PPK Karlovac i Vajda iz Čakovca. Donedavno je u grupaciji bila i Dalmesso iz Klisa, koja je pripojena matičnoj tvrtki. Vlasnici su i turističke tvrtke Sol tourism, koja ima u svom vlasništvu tri hotela - dva u Makarskoj i jedan u Dubrovniku, gdje imaju i jedan hostel. Najveći su pojedinačni dioničar u Krašu, u kojem imaju udjel od gotovo 31 posto. Vlasnici su i nekoliko farmi te nekoliko manjih tvrtki. Tvrtka Bermes iz Donje Pušće prva je tvrtka koju je Mesna industrija Braća Pivac akvizirala. Bilo je to negdje pred sam kraj 90-ih godina prošloga stoljeća. Druga tvrtka na kojoj su napravili akviziciju je PPK Karlovac. Treća značajnija akvizicija bila je Dalmesso iz Klisa, a potom Vajda.

Tek nakon ovih preuzimanja započeli su poslovanje s bankama. Do tada su u bankama imali samo štednju. I sa sredstvima banaka su, kako kaže naš izvor, dosta pametno i oprezno radili. Dobavljače su uglavnom plaćali avansno. Što se tiče plaćanja partnera dobavljača, radnika, kooperanata i ostalih, nikada nije bilo kašnjenja niti zatezanja. Prilikom preuzimanja tvrtki braća Pivac su se uvijek postavljala partnerski te nimalo isključivo. Ni s jednim vlasnikom čiju su tvrtku preuzeli nisu u lošim odnosima. Činjenica je da su sve tvrtke nakon preuzimanja poslovno ozdravile i narasle. Uglavnom sve su sređene, zapošljavaju i razvijaju se.

Mesna industrija braća Pivac treća je po veličini i najveća proizvodna tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zapošljava više od 2100 radnika i ostvaruje prihod od oko dvije milijarde kn. Upravo dovršavaju investiciju od oko 100 milijuna kn u novi pogon u poslovnoj zoni Ravča. Najveći su proizvođači dalmatinskog pršuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2024 14:47