Dodatna likvidnost

Usprkos intervencijama središnje banke, klizanje tečaja kune se opet nastavilo

Međunarodne pričuve sada su se već spustile na oko 17,3 milijarde eura, najnižu razinu od kraja 2018. godine
Ilustracija
 Elvir Tabaković / Hanza Media / Profimedia, robertharding

Potražnja banaka za kratkoročnom likvidnošću malo je porasla pa im je HNB, putem redovne operacije na otvorenom tržištu, u ponedjeljak plasirao 1,52 milijarde kuna na rok od tjedna dana i uz kamatnu stopu od 0,05 posto. Prošli tjedan banke su zatražile i dobile 350 milijuna kuna, a taj iznos na naplatu dospijeva u srijedu, 8. travnja.

Kroz redovne operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a time ujedno održava stabilnost tečaja i ukupnog financijskog sustava. Od početka krize izazvane epidemijom koronavirusa centralna banka je kroz različite instrumente (strukturne operacije, smanjenje obvezne pričuve) povećala kunsku likvidnost za više od 16 milijardi kuna, ali je istodobno održala i pet deviznih intervencija kojima je povlačila kune iz sustava. Kako bi sačuvala stabilnost tečaja, HNB je bankama ukupno prodao oko 2,25 milijardi eura, pri čemu je prošlog tjedna intervenirao s rekordnih 618,15 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,608 kuna za euro.

Time je klizanje tečaja nakratko zaustavljeno, ali se početkom ovog tjedna opet nastavilo: srednji tečaj jučer je iznosio 7,624 kune za euro, pa analitičari ne isključuju da bi ovog tjedna mogla uslijediti nova intervencija središnje banke. Međunarodne pričuve sada su se već spustile na oko 17,3 milijarde eura, najnižu razinu od kraja 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:18