CEIZ indeks

Usporavanje rasta gospodarstva: Ekonomski institut predviđa da je BDP lani rastao 3 posto

Desezonirani podaci upućuju da bi u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2019. bio manji za 0,2 posto
 CROPIX

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), na temelju kretanja CEIZ indeksa za prosinac i zadnje tromjesečje prošle godine, procjenjuju da je realni BDP u zadnjem kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2018. porastao za 2,5 posto, a u cijeloj 2019. očekuju rast BDP-a za tri posto u odnosu na 2018. godinu.

Kako je u utorak objavio EIZ na svojim internet stranicama, CEIZ indeks je u prosincu 2019. ostvario vrijednost od minus 0,03 indeksna boda, što je najviša vrijednost indeksa zabilježena u posljednjem tromjesečju 2019. godine.

"Turistički dolasci su na godišnjoj razini u prosincu rasli po stopi od 6,5 posto, a pratila ih je i trgovina na malo s tek nešto nižom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja koja još od početka ljeta bilježi uglavnom negativne godišnje stope rasta, i u prosincu je zabilježila pad i to od 0,2 posto. Ponajviše zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje u studenom i prosincu, ali i zbog pada prihoda državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost u listopadu i studenom, indeks je u dva od tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što u konačnici upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje. Također, vrijednost CEIZ-a u posljednjem tromjesečju upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini", ističu analitičari EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekuju da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2019. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,5 posto, što je nešto iznad očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni.

Desezonirani podaci upućuju da bi u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2019. godine bio manji za 0,2 posto.

Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 4,1, 2,4 i 2,9 posto, očekujemo da je u cijeloj 2019. BDP mogao porasti za 3 posto, zaključuje se u objavi EIZ-a.

Iz EIZ-a napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 09:23