podaci porezne uprave

Usporava se pad gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije

Prema podacima Porezne uprave Područnog ureda Split tri su djelatnosti u proteklih deset mjeseci zabilježile pad izdanih računa veći od 60 posto u odnosu na 2019.
Joze Tomaš
 Tom Dubravec/Cropix

Pokazatelji za listopad očekivano odražavaju negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, no svakako je pozitivna činjenica da su mjesečne stope pada ovaj mjesec u odnosu na prošlogodišnji listopad ispod 20 posto.

U HGK Županijskoj komori Split analiziraju kretanja gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji zahvaljujući podacima Porezne uprave kako bi stekli uvid u realnu sliku gospodarstva. Tako su porezni obveznici sa sjedištem u ovoj županiji izdali računa u vrijednosti 1,07 milijardi kuna što je za 19,67 posto manje u odnosu na listopad 2019. godine. Navedene stope pada su manje u odnosu na iste pokazatelje za mjesec rujan. Naime, u rujnu je zabilježen pad od 29 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Usporavanje pada županijskog gospodarstva u listopadu ogleda se ponajviše u činjenici da je udio djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u ukupnoj vrijednosti računa smanjen u odnosu na ljetne mjesece, stoga je pad cjelokupnog gospodarstva blago usporen, a ovakav trend očekujemo i u studenome. Naime, u listopadu je u ovoj djelatnosti izdano računa vrijednosti 94,3 milijuna kuna što je 45,30 posto vrijednosti računa izdanih u listopadu 2019. godine.

U prvih deset mjeseci ove godine izdano je ukupno 12,06 milijardi kuna što je u odnosu na 15,18 milijardi kuna u istom razdoblju prošle godine smanjenje od 20,56 posto.

Prema podacima Porezne uprave Područnog ureda Split tri su djelatnosti u proteklih deset mjeseci zabilježile pad izdanih računa veći od 60 posto u odnosu na 2019. Riječ je o umjetnosti, zabavi i rekreaciji; administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te poslovanju nekretninama. Ovakve podatke smo mogli i očekivati, s obzirom da je među administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i djelatnost putničkih agencija te organizatora putovanja a umjetnost, zabava i rekreacija su i dalje značajno ograničene sukladno mjerama stožera civilne zaštite. Ove dvije djelatnosti slijedi poslovanje nekretninama na koje se aktualno stanje u gospodarstvu najbrže i odrazi.

U sektoru trgovine, koji ima najznačajniju ulogu u Splitsko dalmatinskoj županiji po vrijednosti izdanih računa, u proteklih deset mjeseci je ostvareno 91,81 posto prošlogodišnjih rezultata dok je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane ostvarena gotovo polovina ili 49,54 posto vrijednosti računa. U istom periodu, prerađivačka industrija, kao značajna grana, ostvarila je 86,47 posto prošlogodišnje vrijednosti dok graditeljstvo i dalje ima skromnih 47,35 posto vrijednosti računa odnosno 37,85 posto kada promatramo samo podatke za mjesec listopad.

- Nažalost, iz podataka je vidljivo da je graditeljstvo, koje je važna gospodarska grana u našoj županiji, jako pogođena pandemijom. Međutim, vidimo obnovu Zagreba kao veliku priliku te pozivamo naše građevinare da se prijave u Katalog hrvatskih proizvoda i Digitalnu komoru te uključe u veliki posao koji predstoji - poručio je predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2021 20:28