Stjepan Vojinić

‘Ušli smo u investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura i planiramo otvoriti između 500 i 600 novih radnih mjesta‘

‘U kratkom razdoblju nije realno očekivati vrhunske rezultate, ali dobro nam je prolazno vrijeme. U 2020. smo rasli 40 posto‘
Stjepan Vojinić
 Robert Fajt/Cropix

Pervanovo je krovna tvrtka svih tvrtki Darka Pervana, švedskog poduzetnika i inovatora splitskog porijekla, u Hrvatskoj. Njegovom krovnom tvrtkom Pervanovo upravlja Stjepan Vojinić, koji je i direktor drvoprerađivačke tvrtke Bjelin koja posluje na tri lokacije, u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku.

Darko Pervan bio je na čelu tima stručnjaka koji su na njegovu inicijativu osmislili, izumili i komercijalizirali prvi laminat. Patentirao je horizontalno spajanje podnih obloga klik-sustavom, kojim se danas koristi u 92 posto takvih podova. Godine 2017. počelo je Pervanovo ulaganje u hrvatsku drvnu industriju.

Bjelin je u velikom investicijskom ciklusu. Kako se razvija investicija u zoni Ogulin 2?

- U tijeku je naša investicija u logističko proizvodni kompleks u poslovnoj zoni Ogulin 2. Radi se o dvije nove hale površine 15.000 četvornih metara. Prva, od 7500 četvornih metara, dovršena je, a za drugu je podignuta konstrukcija i ona bi trebala biti gotova do kraja ljeta. Krajem ljeta krećemo u gradnju prve procesno-proizvodne hale s velikim sustavom kotlovnice. Dakle, proizvodnja u zoni Ogulin 2 trebala bi početi za godinu dana. Proizvodit ćemo novu vrstu naših podnih obloga Woodura. Riječ je o petoslojnom drvenom podu. Podsjetimo, u zoni Ogulin 1 preuzeli smo i nadogradili pogon. U realizaciji investicije nije bilo nekih posebnih problema, samo zbog složenih procedura i papirologije treba biti jako strpljiv.

Koliko je vrijedna investicija?

- Ušli smo u desetogodišnji investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura. Toliko namjeravamo investirati do 2030. godine. U prvom koraku bit će uloženo 60 milijuna eura. No, kako budemo osvajali tržište i kako budu rasli kapaciteti, radit ćemo po principu preslikavanja prve faze u zoni Ogulin 2.

Što postižete ovom investicijom osim podizanja kapaciteta?

- Imat ćemo integriranu proizvodnju podnih obloga na jednome mjestu. Planiramo otvoriti između 500 i 600 novih radnih mjesta. U Bjelovaru proizvodimo tvrdo drvo i lamele, odnosno gornji sloj troslojnog parketa, a u Otoku furnir. Svi ti polugotovi proizvodi dolazit će u pogon Ogulin 2, gdje ćemo proizvoditi finalni proizvod i integrirati proizvodnju.

Kakva je situacija na tržištu? Jeste li vam Švedska još najveće tržište?

- Ne, naše najjače tržište je Skandinavija. Imamo tvrtke u Švedskoj, odakle je i naš vlasnik Darko Pervan, ali i u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Njemačkoj i u Belgiji za Benelux. Iz Hrvatske pokrivamo tržište nekadašnje države, Austriju, južnu Njemačku, Italiju, Francusku i Španjolsku. Dakle, Europa je odlično pokrivena. Negdje više, a negdje manje. Krenuli smo iz Švedske i sada smo dobro pozicionirani.

Nakon izbijanja pandemije došlo je do zastoja na europskom tržištu. Kako se nosite s time?

- Točno je da su se narudžbe smanjile, ali mi smo to nadomjestili izlaskom na azijsko tržište. U Kini je problem s virusom već bio stavljen pod nazor u trenutku kada je epidemija počela u Europi. Kinesko se tržište otvorilo već 1. travnja prošle godine.

Tamo imamo lijep dvoznamenkasti rast i to nam je sada, nakon Skandinavije i srednje Europe, treće tržište po važnosti.

Kakve poslovne rezultate ima Bjelin?

- Mi smo jako mlada tvrtka. Poslujemo četiri godine. Počeli smo graditi svoj brend i stvorili smo Bjelin, s kojim smo krenuli na svjetsko tržište. U ovakvom kratkom razdoblju nije realno očekivati vrhunske rezultate, ali mogu reći da imamo jako dobro prolazno vrijeme, tako da smo i u pandemijskoj godini imali rast od 40 posto.

Rasli smo i u segmentim prodaje, učinkovitosti, proizvodnje, ali i kad je riječ o zadovoljstvu radnika. U pandemijskoj godini povećali smo im plaće. Nije ovo posao koji jamči brz uspjeh. Brend se izgrađuje godinama. Ulažemo, razvijamo se i, naravno, rastemo. Imamo jako puno implementiranih novih ideja. Našim radnicima nije jednostavno jer se kod nas promjene uvode jako brzo. Stalno moraju učiti i rade u dinamičnoj sredini. U svim našim tvrtkama u Hrvatskoj imamo oko 900 zaposlenih. Ukupni promet u 2020. godini bio je oko 400 milijuna kuna.

Spominje vas se kao tvrtku koja razmatra akvizicije?

- Uvijek nam je zanimljivo i atraktivno preuzeti neku tvrtku. To su procesi koji traju. Treba prije skočiti nego reći hop. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:06