SIJEČANJ JE BIO BOLJI

Upravo objavljene brojke za veljaču: Rast potrošnje u Hrvatskoj u usporio na 0,4 posto

Iako, u prva dva mjeseca ove godine potrošnja u maloprodaji porasla je 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/Cropix/

U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u veljači u odnosu na siječanj ostala nepromijenjena, dok je u odnosu na veljaču prošle godine porasla 0,4 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako je potrošnja u maloprodaji porasla na godišnjoj razini, nakon što je u prosincu prošle godine pala 0,8 posto.

No, to je sporiji rast nego u siječnju, kada je potrošnja porasla 1,1 posto na godišnjoj razini.

Porast prometa od trgovine na malo za 9,3 posto na godišnjoj razini ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 2,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva dva mjeseca ove godine potrošnja u maloprodaji porasla je 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Pozitiva realna promjena u veljači rezultat je i blagog popuštanja inflatornih pritisaka koji su se u veljači spustili na 12 posto godišnje. Istovremeno, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Iako u ovoj godini prevladavaju negativni ekonomski izgledi, na razini cijele 2023. godine očekujemo kako će (skroman) pozitivan doprinos ukupnom gospodarskom rastu doći upravo od osobne potrošnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 02:23