Ohrabrajući podaci na Otoku

Unatoč Brexitu zaposlenost u Velikoj Britaniji cvate: Imaju najviše radnika od 1971.

Zaposlenih je na Otoku koncem ožujka bilo 37,7 milijuna, a stopa nezaposlenosti 3,9 posto
Ilustracija, Brexit
 Melinda Nagy / Profimedia, Alamy

Zaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri mjeseca ove godine postigla je najvišu razinu u posljednjih 48 godina, odnosno od kada tamošnji Ured za statistiku prati kretanje zaposlenosti. Ulaskom u radni odnos od početka godine novih 179 tisuća Britanaca, zaposlenih je na Otoku koncem ožujka bilo 37 milijuna i 720 tisuća.

- Stopa nezaposlenosti u prvom tromjesječju zadržala se na razini od 3,9 posto što je najniža stopa od 1975. - navodi britanski Ured za statistiku, ukazujući i na trendove povećanja zapošljavanja žena na tržištu rada i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod prosjeka Europske unije.

- Još uvijek je stopa nezaposlenosti mladih u Velikoj Britaniji viša od, primjerice, istog pokazatelja za Njemačku - napominje britanski Ured za statistiku, čiji podaci izazivaju dodatnu pozornost zbog političke paralize u kojoj se našla ta članica Europske unije provodeći Brexit, odnosno referendumsku odluku o izlasku iz EU.

Komentirajući kretanja u britanskoj ekonomiji koja su dovela do rekordne zaposlenosti, Ured, među ostalim, skreće pozornost na rast tamošnjeg BDP-a za 0,3 posto u prvom 'kvartalu', rast prihoda u uslugama za 0,4 posto, smanjivanje inflacije te povoljan odnos štednje i investicija i kod kućanstava, i kod poduzeća i kod javnog sektora.

- Usprkos kontinuiranom rastu i spremnosti na zaduživanje, postoje međusobno suprotstavljeni pokazatelji o jačini poslovnog povjerenja - napominju analitičari britanskog statističkog ureda. Kao primjer slabljenja povjerenja u povoljna kretanja u tamošnjoj ekonomiji u nastupajućem razdoblju, analitičari Ureda navode pad BDO indeksa optimizma u ožujku za 3,69 postotnih poena u odnosu na veljaču.

Riječ je o indeksu koji se temelji na istraživanju raspoloženja oko 4000 menadžera u britanskim kompanijama koje zapošljavaju oko pet milijuna radnika.

- Nastavak neizvjesnosti oko Brexita doveo je do ozbiljnog pogoršanja očekivanja o našoj bliskoj gospodarskoj budućnosti. Ono što sada vidimo je posljednica iznenadne spoznaje da je opcija Brexita bez dogovora i realna i neposredna mogućnost - komentirao je Peter Hemington, partner u konzultantskoj tvrtki koja za britanski statistički ured sprovodi spomenuto istraživanje raspoloženja menadžera.

S druge strane, uz rekordnu zaposlenost, u prvom tromjesječju ove godine na britanskom tržištu tada bilježi se i najveći porast plaća u posljednjih desetak godina. Prema podacima statističkog ureda, cijena rada u prva tri mjeseca porasla je na Otoku 3,5 posto dosegavši prosjek plaće od 611 eura za radni tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 03:19