HGK

Ugostiteljima promet pao za 50 posto, traže hitne mjere: ‘Oporavak će trajati još dugo vremena nakon što završi pandemija‘

Poručili su da se žurno moraju donijeti dodatne modificirane mjere za pomoć sektoru ‘koji više od godinu dana radi pod stalnim ograničenjima‘
 Teo Kamov/Cropix

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK u četvrtak su upozorili kako je ugostiteljima promet pao za 50 posto, zbog čega su zatražili hitne mjere Vlade kako bi se pomoglo tom sektoru.

Poručili su da se žurno moraju donijeti dodatne modificirane mjere za pomoć sektoru "koji više od godinu dana radi pod stalnim ograničenjima".

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK među ostalim traže poseban sektorski pristup programu potpora za očuvanje radnih mjesta, odnosno predlažu da se potpore osiguraju minimalno do kraja 2021., bez obzira na trajanje epidemioloških mjera.

Predlažu također da se prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4.000 kuna spusti na 30 posto pada prometa.

Vezano uz uvjete ostvarivanja prava na naknadu plaćenih fiksnih troškova, iz Udruženja predlažu da se i tu prag ostvarenog pada prihoda/primitaka spusti na 30 posto i da se osigura isplata te potpore tijekom trajanja epidemioloških mjera, odnosno za cijelo razdoblje u kojem je ugostiteljima ograničeno poslovanje.

"U kakvoj se situacija nalazi djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića jasno pokazuje podatak iz sustava fiskalizacije. Iz njega je vidljivo da je u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. zabilježen pad iznosa računa za 50 posto", istaknuo je predsjednik Udruženja Dražen Boban.

To jasno pokazuje, kako je rekao, da će oporavak djelatnosti trajati još dugo vremena nakon što završi pandemija.

Iz Udruženja stoga predlažu i da se uzme u ozbiljno razmatranje "trajno smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke i njegovo izjednačavanje sa smještajem i usluživanjem jela i slastica koje iznosi 13 posto".

"Smatramo da je to mjera bez alternative kako bi ugostiteljski sektor postao stabilniji i konkurentniji, što će direktno utjecati na povećanje zaposlenosti i investicija“, istaknuo je Boban te dodao kako je za spas ove turističke godine potrebno i žurno pojednostavljenje postupka zapošljavanja stranaca iz trećih zemalja za rad u ugostiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 06:55