SVE OČI UPRTE U FED

Ugledni ekonomist upozorava na scenarij iz 2008. ‘Ako pukne nekretninski balon, imat ćemo problem‘

Po Desmondu Lachmanu, okidač za kolaps tržišta nekretnina bilo bi povećanje kamatnih stopa, a očekuje se da će FED to učiniti u ožujku

kuća na prodaju u SAD-u/Ilustracija

 Paul J. Richards/AFP

Američko tržište nekretnina moglo bi se urušiti ove godine, upozorio je ekonomist Desmond Lachman u intervjuu za Nikkei Asia u utorak, koji navodi i da se tzv. gospodarstva u nastajanju moraju pripremiti za sporiji rast i u SAD-u i u Kini.

Zbog prilagodbe situaciji inflacije, cijene kuća u SAD-u sada su više nego prije 15 godina, odnosno prije posljednjeg nekretninskog kraha, rekao je Lachman.

Lachman, viši suradnik na Američkom institutu za istraživanje javnih politika (AEI) - poznatom i kao Američki institut za poduzetništvo - i bivši zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objašnjava da je prošle godine američka vlada kupovala velike količine obveznica, što je stvorilo balon cijena dionica i dovelo do "vrednovanja kapitala na razinama viđenim samo jednom u posljednjih sto godina", prenosi RT Nikkei Asia.

Prema Lachmanu, okidač za kolaps tržišta nekretnina bilo bi povećanje kamatnih stopa, za koje se očekuje da će ih američke Federalne rezerve (FED) uvesti u ožujku, u pokušaju suzbijanja rastuće inflacije.

Kad počnu rasti kamatne stope, realan je rizik pucanja balona

"Ti mjehurići na tržištima dionica i nekretnina bili su zasnovani na pretpostavci da će kamatne stope ostati zauvijek niske. Dakle, čim FED počne na agresivan način podizati kamatne stope, postoji stvarni rizik da prsne balon cijena imovine i to bi nas moglo odvesti u recesiju", rekao je Lachman.

Posljednji put kada je u SAD-u puknuo nekretninski balon 2008. godine, zemlja je uronila u tzv. Veliku recesiju. Slom na burzi i tržištu stambenih nekretnina uzrokovan je dotad neviđenim rastom tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita jer su zajmodavci, državne hipotekarne agencije Fannie Mae i Freddie Mac, učinili stambene kredite dostupnim zajmoprimcima s niskim kreditnim rejtingom.

image

Kuća na prodaju u pregrađu Washingtona/Ilustracija

Paul J. Richards/AFP

Do jeseni 2008. godine velik broj zajmoprimaca nije platio drugorazredne hipotekarne kredite, uzrokujući previranja na financijskim tržištima, kolaps tržišta dionica i 'Veliku recesiju' od koje se svjetsko gospodarstvo oporavljalo godinama, negdje brže, drugdje sporije.

Nikkei Asia navodi i da se tržišna gospodarstva u nastajanju moraju pripremiti za sporiji rast u SAD-u i Kini, a ranije je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da se ta gospodarstva moraju pripremiti za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, jer ako FED to ubrza, mogla bi se suočiti s odljevom kapitala i slabljenjem domaćih valuta.

Pritisak na tržišta u nastajanju

Nema sumnje, kaže Lachman, da će ono što se događa u SAD-u imati utjecaja na ostatak svijeta. Kako FED bude provodio strožu politiku, novac će se vratiti u Sjedinjene Države, djelomično zato što će u toj zemlji biti više kamatne stope, a dijelom zato što će dolar vjerojatno ojačati kako rastu kamatne stope. To bi, kaže, moglo izazvati velik pritisak na tržišta u nastajanju.

Ono što ga također brine jest to da kako FED pooštrava politiku, istovremeno kinesko gospodarstvo velikom brzinom usporava, a čini se, navodi, da Kina ima velikih problema u svom sektoru nekretnina. U 2022. gospodarstvo SAD-a imat će strožu monetarnu politiku i sporiji gospodarski rast, ali će Kina, kaže, u isto vrijeme usporavati.

To je, ističe, vrlo loša kombinacija za tržišna gospodarstva u nastajanju jer je Kina najveći svjetski potrošač robe kojom se međunarodno trguje. To će vjerojatno biti teška situacija za tržišta u nastajanju iduće godine, procjenjuje Lachman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:54