Bez računa se ipak računa

Udruga građana na Dubrovačkim zidinama zgrće milijune, no prodane karte ne fiskalizira

Cijena karte na zidinama od početka ove godine sa 150 kuna narasla je na 200 kuna
Dubrovačke zidine
 Niksa Duper / CROPIX

Najveća dubrovačka atrakcija zidine i ove godine ruši sve rekorde te je zbog velikih gužvi na zidinama cijena karte od početka ove godine sa 150 kuna narasla na 200 kuna.

Davidu iz Velike Britanije cijena od 200 kuna ne smeta. Na pitanje o cijeni kaže: "Vrlo je dobra, zaista. Uživali smo." "Tek smo došli u Dubrovnik, dolazimo iz Perua. Cijena karte je u redu", kaže turistica. Andy iz SAD-a priznaje da račun za izdanu kartu nije dobio.

Računa nema jer Društvo koje upravlja zidinama ima status udruge građana koja karte ne fiskalizira. Mjesec i pol Dnevnik Nove TV čeka odgovor porezne uprave zašto je to tako.

Poreznoj upravi upit je poslan 17. srpnja, 24. srpnja i 2. rujna. Službenog odgovora na to zašto društvo ne fiskalizira karte nema. Na upit novinara Nove TV Društvu prijatelja dubrovačke starine kako prikazuju prodaju karata i koliko se uplaćuje u državni proračun stiže odgovor:

"DPDS prihod od prodanih ulaznica prikazuje sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Općem poreznom zakonu i Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. Ukupni prihod od prodaje karata sadrži PDV po stopi od 25 posto na iznos osnovice, što je prihod državnog proračuna, a ostatak prihoda dijeli se između Grada (60 posto) i DPDS-a (40 posto)", naveli su.

Prošle godine prodano je 1,3 milijuna karata za zidine. U srpnju je i ministar financija upitan je li normalno da se tolika količina ulaznica ne fiskalizira.

"Vidjet ću s Poreznom upravom zašto nisu. Mi imamo neke segmente koje smo naknadno uključivali u taj sustav fisklaizacije, tako da ćemo vidjeti ovo", rekao je ministar Marić. No ministar je i u ponedjeljak bio bez odgovora. Na upit novinara rekao je tek: "Pričat ćemo o tome."

Koliko se točno karata prodalo od početka godine do danas, u društvu nisu odgovorili, naveli su samo kako je u prvih sedam mjeseci jedan posto manje posjetitelja nego prošle godine, ali su im prihodi 30 posto veći nego lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 03:49