Ciljevi udruge

Udruga Glas poduzetnika želi sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća

Udruga Glas poduzetnika je u pet dana od osnivanja zaprimila više od 4.000 zahtjeva za članstvo
Dražen Oreščanin (lijevo) i Hrvoje Bujas
 Screenshot Facebook

Udruga Glas poduzetnika izvijestila je u četvrtak da je u pet dana od osnivanja zaprimila više od 4.000 zahtjeva za članstvo, kao i da joj je dugoročan cilj sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a financirat će se donacijama i projektima, a ne članarinama.

Kako priopćenju Udruga navodi da je od Gradskog ureda za opću upravu dobila rješenje o upisu u registar udruga te može početi s poslovanjem.

U prvom razdoblju, nakon Vladinog travanjskog paketa mjera, udruga će svoje aktivnosti usmjeriti u četiri pravca - zahtjevu prema bankama i leasing kućama za zamrzavanje kredita i kamata na rok od 12 mjeseci, zahtjevu za otpi najamnina i komunalnih naknada od strane jedinica lokalne samouprave, zahtjevu za ukidanje parafiskalnih nameta od strane države, kao i na podršku Vladi u provedbi mjera i rješavanju otvorenih pitanja.

Predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas ističe da im je dugoročni cilj sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i biti glas poduzetnika, pogotovo mikro i malih poduzetnika, samostalnih djelatnosti te zaposlenika u segmentu malog i srednjeg poduzetništva.

"Glas poduzetnika je reprezentativni predstavnik praktično 70 posto privatnog sektora te vjerujemo da se nadopunjujemo s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), koja okuplja uglavnom velike tvrtke", kaže Bujas.

Smatra da Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i druge komore i zajednice trebaju čim prije postati organizacije u kojima će članovi dobrovoljno plaćati članarinu.

Udruga Glas poduzetnika uopće neće imati članarinu, a financirat će se od donacija i projekata, najavljuje Bujas.

Kao glavni ciljevi udruge ističu se promicanje i zaštita interesa mikro, malog i srednjeg poduzetništva te njihovih zaposlenika, stvaranje primjerenijeg i poticajnijeg institucionalnog okruženja za razvoj takvog poduzetništva, definiranje i promicanje mjera kojima bi se unaprijedila poduzetnička klima u Hrvatskoj, optimizacija učinkovitosti državnog aparata sa svrhom dugoročne održivosti gospodarstva i pružanja kvalitetnijih usluga građanima , kao i unapređenje razvoja i kvalitete društva u cijelosti.

Ankete o turističkim zajednicama i teritorijalnom preustroju

Udruga je među svojim članovima provela i dvije ankete - prvu o očekivanjima članova od HTZ-a u ovoj krizi i u razdoblju oporavka koji slijedi, a druga je bila o mišljenju poduzetnika o tome kako bi trebao izgledati teritorijalni ustroj Hrvatske u skoroj budućnosti.

U anketi se tako prvo istraživao stav poduzetnika prema mreži više od 300 turističkih zajednica, a na pitanje što očekuju od turističkih zajednica, 82 posto poduzetnika nema očekivanja jer smatraju da su turističke zajednice potpuno beskorisne.

Nešto više od devet posto smatra da bi se trebale pokrenuti ciljane marketinške akcije prema turistima koji dolaze vlastitim prijevozom, pet posto ih ocjenjuje da bi turističke zajednice prvo trebalo radikalno reorganizirati, a tri posto ispitanika želi da kratkoročno ispune svoja obećanja o smanjivanju članarina.

"S obzirom na te rezultate, jasno je da će i udruga Glas poduzetnika imati posebnu odgovornost potaknuti javnost, Vladu i nadležno ministarstvo da dobro razmisle kako optimizirati ovaj vrlo važan poslovni sektor i iz njega izvući maksimum, budući da ovakav sustav turističkih zajednica očigledno nije dorastao trenutačnoj situaciji", poručuju iz udruge.

Na anketu o teritorijalnom preustroju u vrlo kratkome roku odgovorilo je gotovo dvije tisuće ispitanika, a u udruzi kažu da to pokazuje koliko je ovo pitanje bitno i koliko ljudi smatra da se hitno mora riješiti. Tako ukupno 97 posto ispitanika smatra da se broj županija, općina i gradova treba smanjiti.

Pritom, njih 75 posto kaže da bi trebali imati četiri do pet županija i 100 do 200 gradova, a 22 posto smatra da treba ukinuti sve koji se ne mogu sami financirati.

"S obzirom na rijetko viđenu jedinstvenost u odgovorima, nadamo se da će i politika uvidjeti da će biti neizbježno pokrenuti proces teritorijalnog preustroja i optimizacije lokalne samouprave čim prije“, kažu iz Glasa poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:51