Kako se potkrada Bruxelles

Ubojstvo V. Marinove moglo bi biti povezano s otkrićem kriminala u trošenju fondova EU

Povjerenici Europske komisije najavili su, prema pisanju EU Observera, pomoć u istrazi ubojstva bugarske novinarke
Ilustracija
 Hanza Media

Dok bugarska policija istražuje ubojstvo istraživačke novinarke Viktorije Marinove, čije je tijelo ovoga vikenda pronađeno u gradu Ruse na sjeveru zemlje, mediji ukazuju na to da bi njezino ubojstvo moglo biti povezano s novinarskim otkrićima kriminala u trošenju novca iz fondova EU u Bugarskoj.

Istrage vezane uz europske strukturne fondove inače su važan dio posla Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), a do kraja prošle godine 73 od 362 aktivne istrage bile su baš o slučajevima prijevara u strukturnim fondovima, objavio je nedavno portal EU Observer. Iz godišnjeg izvještaja OLAF-a vidi se pak da su u 2017. godini zaključene ukupno 102 istrage koje se odnose na različite europske fondove, od čega ih je sedam provedeno u Bugarskoj.

Marinova je radila na televiziji TVN te je nedavno u svojoj emisiji “Detector” intervjuirala dvojicu novinara koji istražuju malverzacije s novcem EU u koje su uključeni poznati biznismeni i političari. Njihov je rad dio šireg projekta koji financira fond Europske komisije IJ4EU te Europski centar za slobodu medija, a taj novinarski dvojac, Attila Biro iz Rumunjske i Dimitar Stojanov iz Bugarske, prošlog je mjeseca nakratko bio i priveden jer je pokušavao spriječiti uništavanje dijela dokumenata o trošenju europskog novca.

Video grab shows Bulgarian TV journalist Viktoria Marinova in Ruse, Bulgaria, in this still image taken on October 7, 2018. TVN.bg/Handout via Reuters. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS
Viktoria Marinova
Uloga konzultanata

Bivol.br, nezavisni portal za koji radi Stojanov, objavio je 10. rujna tekst pod naslovom “GPGate: Konzultantske kompanije uključene u veliku korupciju s EU fondovima i javnom nabavom”, u kojem se tvrdi da su kompanije povezane s GP grupom davale mito i manipulirale javnom nabavom u stotinama milijuna bugarskih leva. Sve zajedno događa se u desetak projekata u koji su uključene velike bugarske građevinske kompanije, a Bivol.bg je nabavio knjigovodstvene papire u kojima su jasno navedeni iznosi mita.

Vlasnik portala Bivol.bg Asen Jordanov rekao je za agenciju AFP da je već primio informacije da su njegovi novinari izloženi opasnosti zbog svog istraživačkog rada, a rezultati su objavljeni i u emisiji “Detector” Viktorije Marinove. Ona je silovana i zadavljena ove subote, a njezinu smrt Jordanov je nazvao egzekucijom. “To je zamišljeno kao upozorenje”, rekao je.

U izvještaju na Bivol.bg detaljno se govori o nekoliko projekata koji se odnose na kompaniju GP Group i konzultante koji su s njom radili te se pritom otkriva kako se krađa novca odvijala - paralelni računi o količinama, manje urađenog posla od planiranog, manje korištenog materijala od navedenog, ali sve je pritom uredno naplaćeno od javnih tijela u punome iznosu. Kako kažu, razlika u iznosima je korupcijski porez, u iznosu od 30 do 40 posto. Bivol.bg navodi kako je malo vjerojatno da je GP-ova shema iznimka te da vjerojatno postoji nekoliko sličnih mreža u zemlji oko “svih glavnih igrača u javnoj nabavi i apsorpciji fondova EU”.

Da bi natječaji prolazili glatko i projekti napredovali, konzultanti, navodi se u izvještaju, podmićuju na svim razinama, od zamjenika ministara sve do revizora, a to su zaključili proučavajući tajne računovodstvene knjige kompanija Rila Consult, Europrogramconsult, M Consult Finance, EU Energy Project i drugih. Provizije, koje su činile 55 posto prihoda konzltantskih tvrtki, uredno su u tablicama u Excelu, a urednici portala Bivol.bg raspolažu onima od studenog 2013. do veljače 2015.

Ispod časti

Izvještaj o malverzacijama u nekoliko građevinskih projekata završava najavom da će rezultati biti proslijeđeni OLAF-u te da ih ured bugarskog državnog tužitelja odatle može lako preuzeti “ako mu je ispod časti djelovati na osnovu objave ‘jedne online stranice’, kako nas je nazvao glavni tužitelj Sotir Cacarov”.

Viktoria Marinova je treća europska novinarka koja je ubijena u posljednjih godinu dana. Lani u listopadu na Malti je ubijena istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia, a ove godine u veljači ubijen je slovački novinar Jan Kuciak koji je istraživao veze talijanske mafije u lokalnom biznisu.

Povjerenici EK najavili su, piše EU Observer, pomoć u istrazi ubojstva Marinove, a potpredsjednik EK Frans Timmermans je na Twitteru objavio: “Opet je hrabra novinarka pala u borbi za istinu i protiv korupcije”.

Prijeti nam povrat 53 mil. kuna za kanalizacijski uređaj u Poreču

OLAF je u izvještaju za 2017. ukazao na neke slučajeve. U Rumunjskoj je šteta za proračun EU u dva slučaja procijenjena na 21 milijun eura te je zatražen povrat novca, a rumunjski Direktorat za borbu protiv korupcije pokrenuo je istragu. Primjerice, u projektu cestogradnje, predstavnici općinskih vlasti bili su u dosluhu s tvrtkom koja je radila tehničke specifikacije za cestu, pa je na natječaju ona i dobila ugovor. Svi ostali diskvalificirani su u inicijalnoj fazi, a općinske vlasti i ta tvrtka su falsificirali dokumentaciju. Sličan scenarij detektiran je i u Mađarskoj, gdje se traži povrat gotovo 44 milijuna eura. U Češkoj su prijevare otkrivene u poljoprivrednoj zadruzi, u Italiji je u sve bila umiješana i mafija, a u Njemačkoj su prijevare bile povezane i s ulaganjima rizičnih fondova. OLAF je ispitivao i dva slučaja u Hrvatskoj, a o gradnji kanalizacijskih uređaja u Poreču, DORH je ljetos pokrenuo istragu, o čemu je pisao Glas Istre. Prijeti povrat 53 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:07