Iskra brodogradilište Šibenik

U zadnjih desetak dana isporučena četiri plovila za norveške naručitelje

Izvršni direktor Iskra brodogradilišta Šibenik zadovoljan je dinamikom isporuke naručenih brodova za norveško tržište
Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 31. ožujak 2021. 11:30

Unatoč otežanom poslovanju zbog pandemije koronavirusa, Iskra brodogradilište Šibenik posredstvom tvrtke CroNoMar gotovo prema planu nastavljaju gradnju brodova za naručitelje iz Norveške. Uspjeli su ispuniti ugovorene rokove u prošloj godini te gotovo zadržati razinu proizvodnje iz 2019. godine. Iskra brodogradilište Šibenik prije desetak dana isporučilo je još dva broda, a jedan brod je u isto vrijeme otplovio za Norvešku s navoza pulskog Tehnomonta. Zadnji dan ožujka Iskra brodogradilište Šibenik isporučilo je još dva plovila za istog naručitelja, dok je u tijeku gradnja još pet brodova. Svaki od tih brodova vrijedan je više od milijun eura.

- Iskra brodogradilište isporučilo je posljednjih desetak dana jedan hibridni brod i jedan katamaran doubledecker, servisno plovilo s kabinama, a Tehnomont veće servisno plovilo s kabinama, malim ROV uređajima i dodatnom opremom. S navoza za Norvešku upravo je isplovio jedan katamaran i jednotrupno servisno plovilo s kabinom. Kaštelansko brodogradilište Oštro, koje nam je također partner, isporučuje još jedan hibrid. Naša brodogradilišta su se zaista potvrdila, ne samom kvalitetom svojih usluga nego i svojom odgovornošću, pa se unatoč tome što su u nekim razdobljima zbog koronavirusa znali imati i više ljudi na bolovanju nego u pogonima ipak kompletan posao na vrijeme obavili - kaže Ana Zajc, viša projektna konzultantica u tvrtki CroNoMar.

Roko Vuletić, izvršni direktor Iskra brodogradilišta Šibenik također je zadovoljan dinamikom isporuke naručenih brodova za norveško tržište.

- Nije nam lako poslovati u ovo doba koronakrize ne samo zbog toga što ni naši radnici nisu imuni na koronavirus pa smo često u proizvodnji bili desetkovani unatoč svim epidemioloških mjerama koje intenzivno provodimo, nego i zbog toga što je ova pandemija poremetila i poslovne odnose i kontakte. Tako ni predstavnici norveške tvrtki za koje gradimo brodove nisu od proglašenja pandemije dolazili u Hrvatsku. Ipak su u ovim okolnostima pokazali da imaju povjerenje u nas koje smo stekli dobrim radom i kvalitetom brodova koje smo za njih izgradili tijekom proteklih više od deset godina koliko traje naša suradnja - istaknuo je Roko Vuletić.

Suradnja CroNoMara i norveških tvrtki koje naručuju ribarske brodove od hrvatskih brodograditelja počela je 2010. godine. Do sada je za njih izgrađeno i isporučeno 118 brodova. Početna ideja je bila da se u pet godina u Šibeniku izgradi 15 brodova, ali se zahvaljujući izvrsnim početnim rezultatima poslovna suradnja proširila tako da sada Norvežani u Hrvatskoj imaju četiri partnera - Iskra brodogradilište Šibenik,Tehnomont, brodogradilište Oštro i Nuić Nautiku. Proizvodi hrvatskih brodograditelja su radni brodovi - aluminijski katamarani i jednotrupci različitih dimenzija koji se koriste kao radni i servisni brodovi u sektoru akvakulture .

- Tako se na najbolji način promoviraju visoko kvalitetni hrvatski proizvodi, ali i inovativnost i konkurentnost naših tvrtki u sektoru akvakulture - naglasila je Ana Zajc.

U početku su brodovi bili opremani isključivo uvoznom opremom, a sada domaći proizvođači sudjeluju s najmanje 40 posto. Hrvatska brodogradilišta su se, kako naglašava Ana Zajc, potvrdila kvalitetom svojih usluga, ali i svojom fleksibilnošću jer se modelima i opremljenošću brodova prilagođavaju željama i potrebama krajnjeg kupca pa grade različite tipove brodova. Počeli su s katamaranima koji služe za opskrbu ribogojilišta, ali sada grade i ribarske brodove druge namjene.

Tvrtka CroNoMar osnovana je 2008. godine na početku suradnje Norveške i Hrvatske, odnosno norveškog ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske agencije za inozemna ulaganja i Grada Šibenika.

Linker
13. kolovoz 2021 08:12