Najavljene promjene

U sustav povratne naknade ući će i ambalaža mliječnih proizvoda od 0,2 litre

Kako je novi pravilnik još uvijek u izradi, u Ministarstvu nisu mogli otkriti više detalja
Ilustracija
 Mariana Bazo / REUTERS

Početkom iduće godine u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno ulaze plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode, kao i staklena ambalaža za manje volumene, najavljeno je prije nekoliko dana i diglo mliječnu industriju na noge.

Naime, prije tri godine donesen je novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu i krajem 2015. ukinuta je povratna naknada za pet ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode. Tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odlučio je ukinuti tu povratnu naknadu kako bi se rasteretilo gospodarstvo i stvorile pretpostavke da mliječni proizvodi pojeftine za pola kune. Jedno od obrazloženja za takvu odluku bilo je i da u ukupnom broju vraćene ambalaže, ona od mlijeka i mliječnih proizvoda iznosi samo 11 posto. No, zbog te odluke do rasterećenja gospodarstva nije došlo, mliječna ambalaža je završavala u otpadu ili u prirodi.

No, s obzirom na to da se radi o korisnoj sirovini, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stava su da se ambalaža od mlijeka vrati u sustav te da građani za nju ponovno mogu pri povratu iste u trgovinu dobiti povratnu naknadu od 0,50 lipa.

Još ne mogu precizirati

- Također, s obzirom na preporuke koje Europska komisija daje u smislu proširene odgovornosti proizvođača kroz načelo ‘onečišćivač plaća’, kako bi tvrtke preuzele odgovornost za vlastite proizvode i nakon što završe kao otpad, razmišljanja idu u smjeru da se u depozitni sustav uvrste i plastične, staklene AL/FE boce i limenke koje su zapremnine dva decilitra - otkrio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za energetsku učinkovitost i okoliš.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike započelo je s izradom novog Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži kojim, između ostalog, namjerava mlijeko i tekuće mliječne proizvode vratiti u sustav povratne naknade kao stimulativnu mjeru, kojom se potiče odvajanje otpadne ambalaže pića od ostalog otpada i predaje prodavatelju ili osobi koja upravlja reciklažnim dvorištem i za to primi iznos povratne naknade. Stoga smo ih pitali koja će točno ambalaža, odnosno kakva će pakiranja biti obuhvaćena novim Pravilnikom.

- Uzimajući u obzir postojeći sustav gospodarenja otpadnom ambalažom u Hrvatskoj te trenutne i predstojeće obveze koje proizlaze iz legislative EU po pitanju ambalaže i otpadne ambalaže, realno je za očekivati da će novi Pravilnik u sustav povratne naknade uključiti i ambalažne jedinice od pića koje su volumena od 0,20 L, a moguće i manjeg - odgovaraju u Ministarstvu.

No , s obzirom da je spomenuti Pravilnik još u fazi izrade napominju da nisu u mogućnosti točno precizirati proizvode (pića), uključujući mlijeko i tekuće mliječne proizvode, koji će potpadati pod spomenuti sustav povratne naknade kao niti volumen i vrstu ambalažnog materijala u koji su predmetna pića pakiran.

CroMilk upozorava da će, ako se uvede povratna naknada za ambalažu, mlijeko poskupiti

Iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka (CroMilk) u petak su upozorili da će, uvede li se ponovo povratna naknada od 50 lipa za zbrinjavanje PET ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda, hrvatski građani plaćati najskuplje mlijeko u Europi, a seljaci će biti "natjerani na preživljavanje".

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u srijedu su potvrdili kako planiraju uvesti povratnu naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra. Ovakvim bi se odlukama, kako navode u Udruzi, izravno utjecalo na poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda pa bi ih naši građani plaćali najskuplje u Europi.

Iz Udruge napominju kako Hrvatska već sad ima najveću stopu PDV-a na mliječne proizvode u Europskoj uniji. Podsjećaju također da jedino mliječni proizvodi nisu izuzeti od najviše stope u najnovijim izmjenama Zakona o PDV-u, iako se porez smanjio na meso, jaja, ribu te, primjerice, na urne i lijesove.

"Ostvari li se ovaj prijedlog, Hrvatska će biti jedina članica EU koja u sustav depozita ubraja i PET ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode te tako poskupljuje svojim građanima osnovnu živežnu namirnicu", upozoravaju iz CroMilka.

Navode i kako će uz povratnih 50 lipa, industrija i seljaci državu morati financirati i kroz dodatnu naknadu koju proizvođač plaća po komadu prodanog proizvoda u PET ambalaži od 10 lipa plus PDV, i koja će prema najavama biti veća u odnosu na 2015. godinu za čak 8 lipa. Do 2015. godine naknada je, naime, po jedinici proizvoda iznosila 2 lipe plus PDV.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43