Goran Mehkek / CROPIX
Pad gospodarske aktivnosti

U prvih 6 mjeseci najviše podbacio prihod države od PDV-a, najviše rasle subvencije

Država u prvom polugodištu uprihodila 60 milijardi, a potrošila 77 milijardi kuna
Piše: Vedran MarjanovićObjavljeno: 16. kolovoz 2020. 11:26

Pad gospodarske aktivnosti u zemlji u prvih šest mjeseci ove godine odrazio se i na prihode državnog proračuna koji su u tom razdoblju, prema podacima Ministarstva financija, dosegli 60 milijardi i 356 milijuna kuna, što je za četiri milijarde i 700 milijuna kuna manje od prihoda u prvom polugodištu prošle godine.

Rashodi proračuna, prema istome izvoru, u prvom polugodištu ove godine iznosili su 77 milijardi i 82 milijuna kuna, što znači da je zabilježen proračunski deficit od 16 milijardi i 725 milijuna kuna. U istome razdoblju prošle godine proračunski rashodi dosegli su 70 milijardi kuna, uz proračunski deficit od gotovo dvije milijarde kuna.

Pad gospodarske aktivnosti najviše se u ovogodišnjim proračunskim prihodima odrazio na prihode od PDV-a. Oni su u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 20 milijardi i 545 milijuna kuna, zabilježivši pad od 3,3 milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porezni prihodi po svim osnovama iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 32 milijarde kuna, uz pad od pet milijardi kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Najveći pad pritoka od PDV-a u proračun zabilježen je u svibnju ove godine.

Rashodi državnog proračuna najviše su u prvom polugodištu ove godine porasli na subvencijama, za koje je izdvojeno devet milijardi i 368 milijuna kuna, što je za gotovo šest milijardi kuna više nego u prvih šest mjeseci 2019.

U porastu su i proračunske pomoći javnim poduzećima i drugim korisnicima državnog proračuna, koje su u prvom polugodištu dosegle 14 milijardi i 122 milijuna kuna. Na tom izdatku u cijeloj prošloj godini isplaćeno je 16 milijardi i 55 milijuna kuna.

Linker
27. srpanj 2021 17:40