Optimistične najave

U Poreču za vikend očekuju deset tisuća ljudi, pulski aerodrom očekuje rast prometa za 15%

Ove godine imamo 76 destinacija i teško je za očekivati da ćemo imati više od tog broja
Turisti u Puli
 Goran Šebelić / Hanza Media

Najava za ovogodišnju sezonu nisu tako bajne i optimistične kao što je to slučaj bio u zadnjih nekoliko godina, ali to za Zračnu luku Pula ne znači da će promet padati. Naprotiv, kako nam kaže direktor pulskog aerodroma Svemir Radmilo, on će biti i dalje u porastu za nekih 15 posto. Istoče kako će se teško više ponavljati godine kada će rast prometa biti od 20 do 30 posto kao što je to bio slučaj od kada je on došao na ovu poziciju – 2013. godine.

- Tada je Zračna luka Pula imala oko 350 tisuća putnika, a lani smo došlo do brojke od 718 tisuća. Imali smo poraste od 24 do 38 posto, i nije bilo za očekivati da će tako nešto potrajati. Ove godine po sadašnjem broju sjedala i letova, očekujemo rast od nekih 15 posto. Trenutno smo po zadnjim podacima na milijun sjedišta. S obzirom na ukupnu situaciju u turizmu, a to je povratak Turske i Tunisa na tržište, usporavanje gospodarstva u Njemačkoj i Brexit, ne daje nam za pravo da budemo optimisti kao lani i prošlih godina. Očekujemo oko 750 do 760 tisuća putnika. Međutim, to će nam dati mogućnost da predahnemo i posvetimo se investicijama za poboljšanje usluge na našem aerodromu - kaže nam Radmilo.

Dodaje da su ti porasti doveli o toga da je Pula više nego poduplala broj putnika što ni infrastruktura više ne može podnijeti.

- Zato i stalno ulažemo. A usporavanje rasta pomaže nam da se možemo pripremiti za brojke koje nas očekuju. Očekujemo da ćemo i idućih par godina nastaviti rast broj putnika. Ne više ovako „nezdravi“ rast kako je bilo prošlih godina. Zdravi rast je između pet i deset posto. A ako to ostvarimo, očekujemo da ćemo 2021. imati milijun putnika što će Zračnoj luci dati dovoljno prostora za daljnje investicije, širenje te poboljšanje usluge aviokompanijama, ali i putnicima - ističe Radimo.

Inače, Pula je s takvim statistikama, zračna luka broj jedan u državi kada govorimo o godišnjim stopama rasta prometa. Ljeti je povezana gotovo sa svim destinacijama u Europi.

- Ove godine imamo 76 destinacija i teško je za očekivati da ćemo imati više od tog broja. To je zaista odličan broj, tim više što su zastupljene gotovo sve važne aviokompanije. U postotku 15 posto čine čarter letovi, a ostalo su redovne linije. Sada te linije treba širiti na pred i posezonu i tako osiguravati rast - smatra direktor pulskog aerodroma koji bi još želio da se Pula poveže sa Španjolskom.

Uz to, ističe kako se pred i posezona proširila u zadnjih dvije godine. Posebno predsezona. Lani je primjerice bilo u rujnu više od 100 tisuća putnika. To je i prvi put da je u četiri mjeseca za redom bilo više od 100 tisuća putnika. Jače treba „zapeti“ kada je predsezona u pitanju. Ovaj je travanj već bolji do lanjskog, i to za 22,5 posto. Kroz zračnu je luku Pula prošlo dosad u travnju oko 9.600 putnika. Prvi su s letovima krenuli Ryanair, Laudamotion, EasyJet, Lufthansa, Norwegian Air Shuttle.

- Ove smo godine poseban naglasak stavili na pred i posezonu jer vidimo da imamo tu prostora u infrastrukturi. Želimo omogućiti rast našim hotelijerima i privatnim iznajmljivačima, ali i svim putnicima iz Istre da mogu bilo gdje u Europu - dodaje.

Naravno najveći promet je ljeti, a već godina broj jedan u Puli su putnici iz Velike Britanije. Lani ih je u dolasku bilo 108 tisuća. Drugi su Nijemci, treći Rusi, nekad uvjerljivo broj jedan, zatim Norvežani i Nizozemci pa Šveđani i Francuzi. Boji se što bi mogao donijeti Brexit, budući da među putnike unosi nemir i nesigurnost. Doduše, zasad prema Puli ide više aviona s Otoka nego lani, ali pitanje je kako će biti popunjeni.

- Svaki potres se reflektira na turizam i naše brojke. Sada sam nedavno bio na jednoj konferenciji u Hannoveru gdje se nalaze sve aviokompanije i predstavnici zračnih luka i imali smo panel o Brexitu. Šteta je već napravljena bez obzira hoće li izaći iz EU. Stvorila se nesigurnost, pala je funta. Ove godine su u prvom kvartalu sve avio kompanije u Velikoj Britaniji prijavile manju dobit ili prognozu manje dobiti od 20 do 40 posto. Funta je prema dolaru kliznula za 18 posto, a gorivo je u dolarima. I avioni se dogovaraju u dolarima. Dakle, troškovi su avioprijevoznicima veći za 18 posto. Ujedno Hrvatska je podignula cijene. I sve će to u konačnici utjecati na neki konačan rezultat ove sezone s tog tržišta. Doduše, već se buking oporavlja i situacija u konačnici neće biti tako dramatično loša - smatra Radmilo.

Što se tiče investicija u pulski aerodrom, pojašnjava da im je u planu investiranje u „finger“ s dodatnim „gatevima“. Trenutno imaju smo njih četiri, a trebaju im još dva.

- Moramo to napraviti da bismo osigurali rast. Ne mogu reći kada bismo u to krenuli, a procjena vrijednosti je oko 10 do 11 milijuna kuna. Poslali smo projekt na odobrenje za građevinsku dozvolu, a dobra vijest je da to možemo raditi i ljeti, a da normalni funkcioniramo - zaključio je Radmilo.

Na želje lošinjskog hotelijera Jadranka da na Malom Lošinju sagrade aerodrom, koji bi bio u neposrednoj blizini onoga na Krku te pulskoga, ističu da za to nema potrebe. Kaže da im neće biti konkurencija, ali i da se pulski aerodrom bori kako popuniti pred i posezonu u cijeloj Istri koja ima puno veći broj kreveta u hotelima i privatnom smještaju nego je to slučaj na Cresu i Malom Lošinju.

-Mislim da bi trebalo više ulagati u ceste i prijevoz trajektima te poraditi na tome jer broj postelja ne opravdava takvu investiciju. Naravno da današnji gosti više ne žele provesti više od sat vremena u nekom transferu od aerodroma do odredišta, zato je to velik izazov, smatra čelni čovjek pulskog aerodroma.

Dobar početak sezone za Poreč

Poreč ovog vikenda na svojim ulicama očekuje oko 10 tisuća turista koji bi mogli ostvariti oko 40 tisuća noćenja, objavila je tamošnja turistička zajednica. Pohvalili su se tom brojkom jer je za čak 30 posto veća od lanjske kada je doduše Uskrs padao puno ranije. Svoja će vrata gostima u ovom gradu otovariti čak 20 hotela, a najviše gostiju očekuju iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije i naravno domaće goste.

Direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik kazao je da su zato se posebno potrudili i pripremili cijeli niz programa.

- U petak započinjemo sajmom tradicionalnih proizvoda poput vina, rakija, meda, voćnih prerađevina, ulja konoplje, maslinovog ulja, lavande, suvenira od kamena, prirodne kozmetike. Za subotu smo uz sajam tradicionalnih proizvoda predvidjeli nastup Alfa time benda te radionicu izrade uskršnjih ukrasa za najmlađe kao i izrade mozaika. Nedjelja je već tradicionalno posvećena za domjenak uz čašu malvazije te 300-tinjak obojenih pisanica. Zabavljat će nas Big Band iz Pule sve do podneva. U ponedjeljak završavamo uskršnje slavlje sajmom tradicionalnih proizvoda - kazao je Velenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:55