BRANŠA ZVONI ZA UZBUNU

U Njemačkoj nedostaje 50.000 radnika u ugostiteljstvu: ‘Plaće bi trebale iznositi najmanje 3000 eura‘

"Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemlja izvan Europske unije"
 Joerg Carstensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemačke udruge ugostitelja pozvale su u četvrtak na uzbunu zbog velike nestašice radnika u ovoj branši.

"Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, a s dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke", priopćila je strukovna udruga ugostitelja i hotelijera Njemačke Dehoga.

Iako se velik broj radnika koji su tijekom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem.

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

"Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemlja izvan Europske unije", priopćeno je iz Dehoge.

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju da je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim plaćama.

"Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa", rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je da dvije trećine uposlenih u ugostiteljstvu ne vidi sebi dulju perspektivu u toj branši.

Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme.

Po njegovim bi riječima minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak trebale iznositi najmanje 3.000 eura bruto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 20:16