Izvješće HTZ-a

U 16 dana kolovoza 70 posto lanjskih noćenja, slijedi važno razdoblje za turizam

 Davor Pongračić / CROPIX

U Hrvatskoj je od 1. do 16. kolovoza bilo 1,8 milijuna turista i 12,9 milijuna noćenja, što je gotovo 70 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u ponedjeljak iz HTZ-a, uz poruku da je i razdoblje koje slijedi važno za turizam, čiji će promet ovisiti i o pridržavanju epidemioloških mjera.

Napominjući kako je 'špica' ljetne sezone iza nas, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglašava da je i razdoblje koje slijedi važno za turizam te da je sada bitno zadržati kontinuitet i prisutnost na tržištima, posebice u kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

"Najave za ostatak kolovoza i za rujan su dobre, međutim iznimno je važno da se svi i dalje ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to sada osnovni preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa", poručio je Staničić.

Iznoseći podatke iz sustava eVisitor o komercijalnom i nekomercijalnom te nautičkom turističkom prometu, iz HTZ-a ističu da je najviše od ukupnih noćenja u prvih 16 dana kolovoza ove godine ili 3,2 milijuna ostvareno u Istri.

S 2,6 milijuna turističkih noćenja slijedi Kvarner, potom s 2,4 milijuna Splitsko-dalmatinska i s 2,3 milijuna Zadarska županija, dok je u Šibensko-kninskoj županiji ostvareno milijun noćenja, u Dubrovačko-neretvanskoj 716 tisuća, a u Ličko-senjskoj županiji 475 tisuća.

Nijemaca 1 posto više, a domaćih čak 22 posto više

Najviše je turista u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatsku došlo iz Njemačke, oko 392 tisuće, što je i 1 posto više nego u istim danima kolovoza 2019. godine, navode iz HTZ-a.

Na drugom mjestu su domaći turisti, njih 294 tisuće, što je, po podacima iz eVisitora, čak 22 posto više nego u prvih 16 dana lanjskog kolovoza, a treći su Slovenci kojih je također došlo više nego lani, 221 tisuća ili 6 posto više.

I turista iz Poljske je došlo 9 posto više nego lani ili njih 193 tisuće.

Na petom mjestu su Česi sa 111 tisuća dolazaka, što je za 6 posto manje nego lani, a slijedi Austrija, iz koje je u prvih 16 dana kolovoza došlo oko 97 tisuća turista ili oko 45 posto manje.

Rovinj je zadržao prvo mjesto po dolascima turista među svim destinacijama u Hrvatskoj, a slijede ga Poreč, Split, Medulin, Crikvenica, Dubrovnik, Umag, Zadar, Pula i Novalja, navode iz HTZ-a.

Izdvajaju i podatake da je samo tijekom protekloga blagdanskog vikenda (14. do 16. kolovoza) u Hrvatskoj ostvareno više od 312 tisuća dolazaka i gotovo 2,2 milijuna noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:07