Najpogođeniji sektor

Turizam na udaru: Naveliko se otkazuju kongresi, pad bukinga i kod malih iznajmljivača

U kompanijama zasad ne žele izlaziti s brojkama, ali manjii broj dolazaka prelit će se na rezultate
Zračna luka dr. Franjo Tuđman
 Darko Tomaš / CROPIX

Koliko god situacija s koronavirusom bila neizvjesna, sigurno je da će jedan od najpogođenijih sektora biti onaj turistički u kojem se i privremene disrupcije na tržištu - sjetimo se samo drame s lanjskom kišom u svibnju u Hrvatskoj - preračunavaju u milijardama.

Jedan od pokazatelja zasigurno će biti i status turističkog sajma ITB Berlin koji bi se u Njemačkoj trebao održati sljedeći tjedan, između 4 i 8. ožujka.

Zasad organizatori poručuju da u Njemačkoj nema opasnosti od koronavirusa, no skepsa i dalje postoji, posebno s obzirom na to da bi se među 160 tisuća posjetitelja trebao naći dobar dio njih s azijskog tržišta, onog s kojeg je cijela histerija s bolesti i krenula.

Turbulencije

Ipak, turistički sajam je novac, a koliku štetu pojava turbulencija poput koronavirusa može napraviti turizmu vidljivo je već na šturim podacima koji polako stižu iz hotelijerskih kompanija i destinacija.

Prema podacima francuskoga Ministarstva vanjskih poslova, dolasci turista u tu zemlju od početka izbijanja virusa manji su između 30 i 40 posto od planiranog, a politika predviđa kako bi nastavak takvih trendova mogao imati itekako velik utjecaj na francusku ekonomiju u kojoj turizam čini osam posto BDP-a.

Prema riječima partnera u konzultantskoj kući Horwath HTL, Siniše Topalovića, zasad je najizglednije da će koronavirus najveći utjecaj imati na poslovni turizam koji je najjači u prvoj polovici godine, a s obzirom na pojačano otkazivanje velikog broja kongresa, evenata, sajmova, može se očekivati da će se smanjeni broj dolazaka preliti na rezultate pojedinih hotelskih kuća i kompanija.

Avioindustrija

“Utjecaj na domaći turizam pritom bi trebao biti nešto manji i mislim da će se uglavnom reflektirati selektivnim otkazivanjima, no većih efekata zasigurno će biti u gradovima kao što su London, Pariz i Berlin”, rekao je za Jutarnji list Topalović.

Prema podacima koje su dosad objavile pojedine kompanije i institucije, procjenjuje se da će izbijanje virusa avioindustriju koštati oko 30 milijardi dolara u prihodima, od čega se najveći dio, oko 12,8 milijardi, odnosi na aviokompanije koje posluju u Kini.

Brojke su pritom konzervativne jer su rađene prije izbijanja opasnosti u Italiji te uglavnom na temelju pokazatelja koji su vrijedili 2003. godine kad su se industrija i svijet borili sa SARS-om.

Ipak, francuski KLM procijenio je da će mu gubitak u ovoj godini biti na razini 200 milijuna eura, a na rubu poslovanja brojne su operacije nekih od najjačih hotelskih brendova, posebno onih u Kini i ostalim azijskim zemljama.

Hyatt

Grupa Hilton tako je, prema pisanju portala Skift, zatvorila 150 hotela u Kini te iz optjecaja povukla 33 tisuće smještajnih jedinica, a očekuju da će im EBITDA, zbog virusa, na razini godine biti manja za 20 do 50 milijuna dolara.

Hotele u Kini pozatvarao je i Best Western, a Hyatt je zatvorio 26 objekata.Tom brendu pritom je najviše naškodila činjenica da je koncentracija oboljelih s virusom bila prisutna u jednom njihovu hotelu u Singapuru. Hyattova prosječna cijena sobe u Kini pala je za 90 a u ostalim azijskim zemljama za 32 posto .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:20