Novo upozorenje

Trump prijeti izlaskom iz WTO, što bi to značilo za svjetsko gospodarstvo i Hrvatsku?

"Nepošteno nas tretiraju u svjetskoj trgovini", požalio se američki predsjednik
Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je iznenadio svijet upozorenjem da će se SAD povući iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO) ako se ona korjenito ne promijeni.

„Ako se ne preoblikuju, povući ćemo se iz WTO-a“, poručio je Trump u intervjuu za Bloomberg.

Trump smatra da SAD „nepošteno tretiraju“ u svjetskoj trgovini, a u WTO-u vidi krivca za to jer je ta organizacija, po njemu, dopustila da se tako nešto dogodi. Prema pisanju svjetskih medija, američki je predsjednik spomenuo i mogućnost poduzimanja akcija protiv WTO-a, no nije precizirao kakvih.

Izlazak SAD-a iz WTO-a bio bi ogroman udarac ne samo za svjetsku trgovinu, nego i za svjetsko gospodarstvo u cjelini. Uz to, bio bi i novi udarac procesima globalizacije, u kojima upravo WTO igra jednu od ključnih uloga.

WTO je nasljednik GATT-a, ranijeg sporazuma o trgovini i carinama, a u globalizicijskim procesima spada među ključne igrače. WTO postoji od 1995. godine i danas su njegove članice, prema posljednjim podacima te institucije, 164 zemlje. Unutar WTO-a odvija se najveći dio trgovine u svijetu. Hrvatska je u WTO ušla 2000. godine, nakon višegodišnjih pregovora, nakon čega je uslijedio njen ulazak u CEFTA-u i, kasnije, u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:25